2019. december 08., vasárnap
Mária

Külföld

Az osztrákok is Európán kívüli menekültközpontot akarnak

Európán kívüli menekültközpontok létrehozását és az uniós államokba érkező menekültek számának korlátozását szorgalmazta Hans Peter Doskozil osztrák védelmi miniszter a Kurier című osztrák lapnak adott nyilatkozatában, amely a lap pénteki számában jelent meg.

“A jövőben kizárólag ezekben a központokban lehetne emberi jogi és uniós feltételeknek megfelelő menedékkérelmi eljárásokat folytatni” – vélekedett Doskozil, aki szerint így megakadályozhatnák az embercsempészetet, ugyanakkor lehetővé tennék a valódi menekültek legális beutazását Európába. Javaslata szerint a jövőben nem Európa területén, hanem az unión kívüli menedékközpontokban lehetne benyújtani a kérelmeket. Ott különböző szempontok alapján vizsgálnák, hogy megadható-e a menedékstátusz vagy sem.


Ha egy menekült különleges védelemre szorul, olyan uniós országba szállítanák, amely be tudja fogadni. “Csak a kérelmek alapos vizsgálata után lenne lehetséges, hogy a menekültek korlátozott számban, legálisan beutazhassanak az unióba” – jelentette ki. Indoklása szerint a menekültek integrációja miatt figyelembe kell venni az országok befogadási lehetőségeit.

Ha valaki nem jogosult menedékkérelemre, visszaküldenék származási országába. Ha nem fogadják vissza oda, “védett területen” helyeznék el. Ugyanoda kerülnének azok is, akik illegálisan utaztak be az unióba – javasolta a védelmi miniszter.


Doskozil a Bild című német lapnak is nyilatkozott. Többek között arról beszélt, hogy be kell fejezni az “elhibázott” európai menekültpolitikát. “Be kell ismernünk és őszintén ki kell mondanunk, hogy az unió befogadási kapacitásai végesek” – jelentette ki.

A Kurier című osztrák lap kitért arra is, hogy a részletes terveket Doskozil Wolfgang Sobotka osztrák belügyminiszterrel együtt februárban, a közép-európai védelmi és belügyi tárcavezetők találkozóján fogja bemutatni.

A belügyminiszter szóvivője közölte, hogy a tárca támogatja a védelmi miniszter javaslatát.

A Kurier beszámolójában megemlíti, hogy 2015-ben mintegy 1,4 millió menekült nyújtott be menedékjog iránti kérelmet Európában. A közel-keletiek mellett 2013 óta nagyjából 550 ezer afrikai menekült érkezett az öreg földrészre.

Európai titkosszolgálati jelentésekre hivatkozva az újság azt írta, hogy a jövőben az Afrikából induló migrációs áradat nem hagy alább, hiszen a háború, a terror, az állami elnyomás, a népesség gyors növekedése, a klímaváltozás és gazdasági okok továbbra is arra késztetik majd az embereket, hogy a Földközi-tengeren át új hazát keressenek maguknak.

Kapcsolódó Cikkek