EUR: 328,95 Ft
CHF: 299,49 Ft
2019. december 13., péntek
Luca, Otília

Egyéb Békéscsaba

Békés megye a magyar gasztronómia fellegvára

Mivel az elmúlt esztendő az olimpia éve volt, a sportolóknak szóló versenyek után megrendezték a szakácsok versenyét is, amelyen kimagasló eredménnyel szerepeltek a megyei indulók.

Eredményes évet zárt tavaly a Békés Megyei Culinary Team – kezdte a 2016-os év értékelését Ambrus György olimpiai aranyérmes mesterszakács, a csapat menedzsere.


Harmadik alkalommal képviseltette magát a Culinary Team Erfurtban a szakácsoknak rendezett megmérettetésen, és már 2008-ban több éremmel tértek haza (két arannyal, egy ezüsttel és egy bronzzal). De a tavalyi olimpián is sikeresen szerepeltek, összesen három bronz- és egy ezüstérem született.

Azért különleges a Békés Megyei Culinary Team, mert egyrészt megyeszerte több településről érkeznek a szakácsok, és magukkal hozzák a különböző hagyományokat és értékeket, másrészt nem nagyon van Magyarországon még egy olyan csapat, amelyből akár 17 szakács el tud indulni egy nemzetközi szintű megmérettetésen. Ezért mondhatjuk, hogy Békés megye hazánk gasztronómiai fellegvára, hiszen van 17 elhivatott, jól képzett és a szakmában még viszonylag fiatal mesterszakács, akik ilyen eredményekkel képviselik a magyar konyhát.

Abban a legtöbb mesterszakács talán egyetért, hogy a régi hagyományos ételekkel egy-egy világverseny zsűrijét már nem lehet lenyűgözni, valami újat kell nekik mutatni, viszont Ambrus György szerint nem szabad elfelejteni, miből készült a klasszikus paprikás krumpli, és azokkal az alapanyagokkal kell tovább dolgozni. Ugyanolyan odafigyeléssel, alázattal, ahogyan azt a régi szakácsok tették – ez a siker egyik titka, hiszen a magyar alapanyagok még mindig komoly értékkel bírnak!

Kapcsolódó Cikkek

 • Pár óra alatt elfogytak a jótékony sütik

  Pár óra alatt elfogytak a jótékony sütik

  A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat idén már harmadik alkalommal rendezte meg a Karácsonyi Jótékonysági Vásárt, amit olyannyira nagy érdeklődés fogadott, hogy fél délelőtt alatt elkapkodták a süteményeket.

 • Az úrhatnám polgár Pécsett

  December 6-án mutatták be  Moliere Az úrhatnám polgár című vígjátékát a Pécsi Nemzeti Színházban, Rudolf Péter rendezésében.

 • Vadvilág a Kárpát utcában

  Vadvilág a Kárpát utcában

  Igazán látványos kiállítás nyílt a RaM Művelődési Központban. Vadvilág Magyar Természetfotósok Egyesületének tárlatán a Magyarországon élő állatokat, virágokat, a természet apró csodáit, magyarországi vad tájakat tár a néző felé.