EUR: 326,02 Ft
CHF: 280,88 Ft
2018. július 23., hétfő
Lenke

Belföld

Béla bácsi végig csak a diákjaira gondolt

Nemzeti gyásznapot hirdetett a kormány a mai napra a hétvégi veronai, 16 halálos áldozatot követelő buszbaleset miatt. Miközben egyre több túlélő és elhunyt története válik ismertté, rendőrök szállták meg annak a magyar cégnek a telephelyét, amelyik a francia sítáborba szállította a budapesti gimnazistákat.

A budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium sítáborának busza szenvedett balesetet szombatra virradó éjszaka az olaszországi Verona közelében. Az 54 utasból 16-an vesztették életüket, köztük a diákokat kísérő történelemtanár.


A. K. Bélát a diákjai a világ legjobb töritanárjaként emlegetik, róla az olasz lapok is elismerően írtak. Béla bácsi miközben tucatnyi tanítványát mentette ki a pokoli tűzből, végül maga is a lángok közt lelte halálát. Úgy tudjuk, a hős pedagógus elvált, egyetemista fia gyászolja.

Fotó: Csudai Sándor

Fotó: Csudai Sándor

 

– Imádtuk Béla bácsit, az öcsémnek is ő tanította a történelmet. Ha a folyosón összefutottam vele, már jobb lett a napom tőle – válaszolta a Lokál kérdésére sírva, remegve Palik Zsófi, egykori szinyeis diák. – Béla bácsi nagyon felkészült pedagógus volt, szigorú, de emberséges. Olyan kisugárzással, hogy még puskázni sem mertek nála.


Béla bácsin kívül még két tornatanár, Robi bácsi és Gyuri bácsi utazott a buszon. Ők ugyan túlélték, de V. György és felesége, Erika elvesztette két velük utazó gyermekét, a 30 éves Balázst és a 18 éves Laurát.

Fotó: EPA

Fotó: EPA

Laura barátjával utazott a buszon, Erika elmondása szerint az ütközés pillanatában aludt. Anya és lánya nem egymás mellett ültek – Laura a barátja mellett –, ám ahogy a becsapódás megtörtént, anyja azonnal a keresésére indult. Az ütközés hatására Laura az ülések alá szorult és nem tudott kimászni onnan, szó szerint csapdába esett. Erika megpróbálta kihúzni, de tőlük alig öt méterre tűz ütött ki, és a következő másodpercben már késő volt.

A másik gyermek, Balázs korábban az FTC-ben hokizott, tőle a klub hivatalos Facebook-oldalán búcsúzott.

Az asszony azt mondja, bűnösnek érzi magát a történtek miatt. – Nem bocsátok meg magamnak, amiért nem tudtam megmenteni a lányomat – mondta a Corrierre della Sera napilap tudósítójának. A hatóságok szerint elképzelhető, hogy a lány a sebesültek között van, Erika azt mondja, ő már nem áltatja magát azzal, hogy még viszontláthatja. – Tudom, hogy meghalt – mondta.

A közösségi oldalakon máris több áldozatról is megemlékeztek. S. Botond a Szinyei kilencedik osztályába járt és Dunakeszin futsalozott. Sz. Tomi az RTK-ban focizott, érte az egyesület Péceli úti sporttelepén tartottak megemlékezést, ma pedig egy templomban tartanak gyászmisét. A siófoki V. Balázs karatebajnok volt, a sportember édesanyjával, Enikővel együtt halt meg. Szintén az elhunytak közt van E. Gréta és N.-H. Eszter, aki színésznői karrierről álmodott.

corriere-vigh-szelfie v.balazs-verona

Kapcsolódó Cikkek