2019. december 13., péntek
Luca, Otília

Belföld

Életben van a hős tanár? Csodában bízik Béla bácsi családja

Hétfő a gyász napja volt: az ország számos pontján tartottak megemlékezéseket a hétvégi veronai buszbaleset 16 áldozatáért. A Parlamentnél félárbócra eresztették a nemzeti lobogót, az iskolákban ünnepségeket tartottak. Eközben a Lokál újabb megrázó részleteket tudott meg a tragédiával kapcsolatban.

Számtalan diákja imádkozik most a hős történelemtanárért, K. Béláért. A helyszíni beszámolók szerint mielőtt életét vesztette, a népszerű pedagógus tucatnyi diákot mentett ki a tűzből, ám volt felesége, Gabriella és közös fiuk, Balázs érthető módon nem képes elfogadni a történteket.


Orbán Viktor miniszterelnök (k) és Áder János köztársasági elnök (j) részvétét fejezi ki a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium tanulóinak és tanárainak az Országház előtti Kossuth Lajos téren, ahol katonai tiszteletadással felvonták, majd félárbócra eresztették a nemzeti lobogót a veronai buszbaleset áldozataiért elrendelt nemzeti gyásznapon 2017. január 23-án. Január 20-án éjjel az olaszországi Verona közelében balesetet szenvedett egy magyar fiatalokat szállító busz, tizenhatan meghaltak, huszonhatan megsérültek. A buszon a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium tanulói, volt diákok, tanárok és egyikük családja utazott. MTI Fotó: Kovács Tamás

Orbán Viktor miniszterelnök (k) és Áder János köztársasági elnök (j) részvétét fejezi ki a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium tanulóinak és tanárainak az Országház előtti Kossuth Lajos téren, ahol katonai tiszteletadással felvonták, majd félárbócra eresztették a nemzeti lobogót a veronai buszbaleset áldozataiért elrendelt nemzeti gyásznapon /Fotó: – Kovács Tamás

A Lokál megtudta, a veronai kórház intenzív osztályán két életveszélyesen sérült magyar férfi fekszik, mindkettő felismerhetetlen. – Egyiküknek a kórház által megadott személyleírása mintha illene Béla bácsira, de a fertőzésveszély miatt az orvosok sem a hozzátartozókat, sem a diákokat nem engedik be hozzá. A férfi harmadfokú égési sérüléseket szenvedett, testének 60 százaléka megégett. Amíg nem bizonyosodik be hivatalosan, hogy a sérült nem azonos Bélával, a felesége és a fia reménykedik: hátha mégis életben van a szerettük – mondta a Lokálnak a család egyik barátja. A pedagógus fia, Balázs a veronai kórházba utazott, hogy DNS-mintája segítségével hivatalosan azonosítsák az édesapját.

Nemzeti gyász napja a buszbalesetben elhunytak emlékére. Megemlékezés, Flórián tér, Veronai baleset - Megemlékezés a közlekedési balesetben elhunytak emlékművénél /Fotó: Csudai Sándor

Nemzeti gyász napja a buszbalesetben elhunytak emlékére. Megemlékezés, Flórián tér, Veronai baleset – Megemlékezés a közlekedési balesetben elhunytak emlékművénél /Fotó: Csudai Sándor

Siófokon a Baross Gábor Szakközépiskola diákjai tegnap tragikus sorsú társukra, a második osztályos V. Balázsra emlékeztek, aki az édesanyjával együtt vesztette életét. A 16 éves Balázs nemes lelkű, érző szívű srác volt, társai példaképe. Kiskorában félénk volt, ezért a nevelőapja karatézni tanította, már a barna övig jutott. Remekül focizott, roppant büszke volt az érmeire. Anya és fia együtt tanult meg síelni. Korábban minden év márciusában mentek siklani, idén azonban úgy döntöttek, csatlakoznak a szinyeis diákokhoz, ugyanis Balázs nevelőapja jó barátja volt az egyik testnevelő tanárnak, az ő meghívására szálltak fel a buszra.


Félárbócra eresztették a nemzeti lobogót /Fotó: Csudai Sándor

Félárbócra eresztették a nemzeti lobogót
/Fotó: Csudai Sándor

A Lokál úgy tudja, Balázs és családja az ütközés pillanatában elöl ült, mindhárman aludtak. A becsapódáskor az első hét üléssor rögtön kiszakadt, Balázs és nevelőapja kizuhant a buszból. Amikor a férfi feleszmélt, meglátta a mellette fekvő fiát. Már nem élt. A következő másodpercben a buszban hirtelen magasra csaptak a lángok, a férfinak esélye sem volt arra, hogy visszamenjen a feleségéért és kimentse.

Nem volt a buszon „ébrenlétfigyelő”

A veronai autópályán szerencsétlenül járt busz felszerelései között nem volt úgynevezett „ébrenlétfigyelő”, amely a mai, korszerű buszoknál arra szolgál, hogy elalváskor azonnal riassza a sofőrt – mindezt dr. Meleg Gábor mondta a Lokálnak. A Műszaki Igazságügyi Szakértői Testület elnöke szerint szó sincs arról, hogy ennek a Setra busznak a gyártását azért szüntették volna meg 2003-ban, mert bármilyen szempontból veszélyes lett volna.

A baleset lehetséges okai között nemcsak a sofőr esetleges hibája, hanem a jármű műszaki rendellenessége is felmerült.

– A buszunk érvényes műszaki vizsgával rendelkezett, amelyet a Nemzeti Közlekedési Hatóság adott ki – mondta a Lokálnak Czakó Tibor, a Pizolit Busz Kft. ügyvezetője, aki nem akarta elárulni, hogy mikor volt a vizsga. – Egy hónapja a busz egy fékpadi vizsgálaton is átesett, amelynek során mindent rendben találtak – tette hozzá. A cég egyébként buszok vizsgáztatásával is foglalkozik, úgy tudjuk, ezt a saját járműveikkel is ők végzik el.

Czakó Tibor ugyanakkor cáfolta lapunknak, hogy a balesetet szenvedett buszt ők vizsgáztatták volna.  Az NNI halálos tömegszerencsétlenséget okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt nyomoz. Vasárnap házkutatást tartottak a Pizolit Busz Kft. telephelyén. Tegnap egész nap igazságügyi műszaki szakértők bevonásával folyt a tanúkihallgatás.

Elhúzódhat az azonosítás

Lapzártánkkor még mindig nem sikerült megállapítani a személyazonosságát annak a két, válságos állapotban lévő magyar sérültnek, akik közül az egyiket tegnap légi úton szállították a budapesti Honvéd Kórházba. Az áldozatok és a sérültek azonosításáról egy igazságügyi szakértőt kérdeztünk. – Ha a személyes felismerés nem megy, akkor DNS-minta alapján történik az azonosítás. Ilyenkor egyenes ági hozzátartozóktól vesznek vért, esetleg szájnyálkahártya-mintát. Az áldozatoknál, ha nincs lehetőség vérminta levételére, a csontvelőből vagy a fogak belsejéből nyernek DNS-t. Bár maga a vizsgálat néhány óra alatt lefuttatható, jelen esetben az áldozatok nagy száma miatt igényelhet néhány napot, esetleg egy-két hetet a vizsgálat – mondta lapunknak dr. Mágori Krisztina.

Kapcsolódó Cikkek