EUR: 329,44 Ft
CHF: 301,04 Ft
2019. december 14., szombat
Szilárda

Külföld

Belehalt sérüléseibe az önmagát egy tüntetésen felgyújtó szerzetes

Belehalt sérüléseibe az önmagát felgyújtó dél-koreai buddhista szerzetes, aki tettével a Szöul és Tokió között létrejött, a japán gyarmati uralom idején szexrabszolgaságba taszított koreai nők kérdésének megoldását hivatott megállapodás ellen tiltakozott – közölte kedden a szerzetest ápoló szöuli kórház.

A buddhista szerzetes hétfő este halt bele súlyos égési sérüléseibe. A 64 éves férfi egy, a korrupcióval vádolt Pak Gun Hje felfüggesztett államfő elleni demonstráción gyújtotta fel magát.


A nem precedens nélküli módszerrel tiltakozó férfinél egy jegyzetfüzetet találtak, amelyben bírálta a Japánnal kötött megállapodást, amiről Pak egyoldalúan döntött, a szexrabszolgaságba taszított túlélők megkérdezése nélkül. Az egyezmény értelmében Abe Sindzó bocsánatot kért Dél-Koreától, Tokió pedig egymilliárd jenes segélyalapot hoz létre azoknak az idős dél-koreai nőknek a támogatására, akiket a japán megszálló erők 1910 és 1945 között szexuális szolgáltatásokra kényszerítettek.

Dél-Korea azt vállalta a megállapodásban, hogy az ügyben nem bírálja többé Japánt, és megpróbálja rávenni “az illetékes szervezeteket” – vagyis az egykori szexrabszolgákat képviselő civil csoportokat -, hogy távolítsák el a szöuli japán nagykövetség épülete elől azt a szobrot, amely a prostitúcióra kényszerített koreaiakat jelképezi, és amelyet Tokió sérelmesnek és veszélyesnek érez.


A megállapodást Szöul ráadásul “véglegesnek és visszavonhatatlannak” minősítette, mindaddig amíg Tokió betartja ígéretét.

A megállapodás jövője azonban kétségessé vált a minap, miután Japán ideiglenesen hazarendelte dél-koreai nagykövetét és konzulját tiltakozásul amiatt, hogy a Puszanban működő konzulátusának épülete előtt is emeltek egy szobrot a prostitúcióra kényszerített nők emlékére. Emellett Tokió kijelentette: felfüggeszti magas szintű gazdasági tárgyalásait Dél-Koreával.

Sok dél-koreai még ma is keserűen gondol az 1910 és 1945 közötti kegyetlen japán gyarmati uralomra, és nem akar elfogadni bocsánatkérést, mert azt szeretné, ha Japán elismerné büntetőjogi felelősségét a szexrabszolgák ügyében. Viszont a szöuli vezetésre egyre nagyobb nyomás nehezedett annak érdekében, hogy javítsa kapcsolatait Japánnal, amely a világ harmadik legnagyobb gazdasága és regionális nagyhatalom. Nem utolsósorban az Egyesült Államok egy erős és egységes frontot akar a feltörekvő Kínával és az atomrakétákra szert tenni akaró Észak-Koreával szemben.

Kapcsolódó Cikkek

 • Nem jár rosszul a Brexittel Nagy-Britannia

  Nem jár rosszul a Brexittel Nagy-Britannia

  Boris Johnson elsöprő győzelme után szinte biztosra vehető, hogy a britek kilépnek az Európai Unióból (EU). A Brexitnek köszönhetően sok területen visszakaphatja az önállóságát Nagy-Britannia, a 2016-os népszavazást megelőző, gazdasági összeomlást vizionáló várakozások pedig várhatóan nem igazolódnak be – írta a XXI.

 • Sok kérdésben szövetséges Magyarország és Horvátország

  Sok kérdésben szövetséges Magyarország és Horvátország

  Magyarország és Horvátország sok stratégiai kérdésben szövetséges, sok fontos kihívást szinte azonosan ítél meg, jelentős kérdésekben egymásra vannak utalva és gazdasági együttműködésük is szoros – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

 • Íme Soros szervezeteinek legújabb akciója

  Íme Soros szervezeteinek legújabb akciója

  A napokban hívta fel egy amerikai internetes oldalon a magyar felmenőkkel rendelkező Ernest Istook újságíró arra a figyelmet, hogy Magyarországgal szemben a deep state, tehát a hálózati jelleggel működő duális háttérhatalom aktivizálódott az elmúlt időszakban. Ennek kapcsán a szerző felhívja arra a figyelmet, hogy Soros György hálózata egy politikai nyomásgyakorló csoportot hívott életre 2018 tavaszán Transatlantic Democracy Working Group (TDWG) néven, amely egyfajta munkacsoportként működik, és az Egyesült Államok volt kormánytisztviselői, nemzetbiztonsági és más illusztrisnak tekintett szakértők alkotják – írja a Századvég Alapítvány a közleményében.