EUR: 323,94 Ft
CHF: 280,88 Ft
2018. június 21., csütörtök
Alajos, Leila

Egyéb Szeged

Belgiumi versenyre készül a Virtuózok két szegedi tehetsége

A két ifjú szegedi hárfaművész, Patkós Mariann és Maja a Duna TV-n futó Virtuózok tavalyi évadában szerepelt nagy sikerrel. A tehetségeket és szüleiket a versenyekről, a felkészülésükről, a tehetségkutatón szerzett élményeikről kérdeztük.

Egy ország ismerte meg a szegedi testvérpár, a tízéves Patkós Maja, illetve a hamarosan a tizenkettedik életévét betöltő Mariann nevét. A két tehetséges kislány a Virtuózok komolyzenei tehetségkutató műsor második évadában tűnt fel, mindketten Natalia Gorbunova hárfaművész tanítványai, a helyi Király-König Péter Zeneiskola tanulói.


9A_virtuozok02

Patkós Maja (balról) a középdöntőig, Mariann a döntőig jutott a Virtuózok sorozatában

– Nem egymás ellen versenyeztünk. Meg akartuk mutatni, hogy mit tudunk – válaszolta azonnal a Lokál Extra Szegednek Mariann, amikor arról kérdeztük, hogy milyen a testvére ellen indulni egy megmérettetésen. – De azért szerettünk volna továbbjutni – tette hozzá halkan a húga. A vágyaik teljesültek, a 13 év alattiaknak fenntartott Kicsik kategóriában Mariann a döntőig, Maja a középdöntőig jutott, és megkapta Némethy Attila zsűritag, zongoraművész hegedű formájú virtuózszobrát.

– Nem bírtam sem mosolyogni, sem sírni, mert a döntőbe Mariann bejutott, Maja viszont nem. Nagyon nehéz volt – mesélte a két kis virtuóz édesanyja, Ninikashvili Ekaterina. Férje, Patkós Róbert az MTVA stábját és a zsűri tagjait dicsérte, akik – mint mondta – mindent megtettek, hogy a gyermekek jól érezzék magukat, ha kellett, bátorították, ha szükséges volt, vigasztalták a tehetségeket. Barátságok szövődtek, a lányok most is tartják a kapcsolatot versenyzőtársaikkal.


Színpadon

Patkós Mariann és Maja rengeteg helyen felléptek már a ferencszállási templomtól a budapesti színpadokig – beleértve a szegedi színházat és iskolájukat is, és mindenütt nagy közönségsikert arattak.

Nem kevés sikerrel büszkélkedhetnek a Patkós testvérek a Virtuózokban elért eredményeken kívül. A Szegeden megrendezett IV. Nemzetközi Hárfaversenyen 25 ország 40 versenyzőjéből Maja első helyezett lett, Mariann harmadik. Most egy másik megmérettetésre készülnek, áprilisban a VI. Félix Godefroid Nemzetközi Versenyen indulnak a belgiumi Tournai-ban.

A sikerek mögött kemény munka áll. A lányok hat és fél éves koruk óta naponta két-három órát gyakorolnak, de mellette a tanulmányaikat sem hanyagolják el, az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola kitűnő tanulói.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • 650 perc zene

  650 perc zene

  650 perc zenével tisztelegtek a 650 éves Kecskemét város előtt a kecskeméti szólisták és együttesek, akik a Máltai Szeretetszolgálat szervezésében a Nagytemplom ódon falait töltötték meg zenével a múlt szombaton reggeltől egészen estig.

 • Megújul a színház, uszoda épül

  Megújul a színház, uszoda épül

  A Petőfi Színház rekonstrukciója, az uszoda kivitelezése és a kerékpárutak fejlesztése várhatóan még ebben az évben startol, de jó ütemben halad a csomag többi eleme is.

 • Ne dobj mindent a kukába!

  Ne dobj mindent a kukába!

  Észre sem vesszük, de hétköznapi tevékenységeink során számtalanszor esünk abba a hibába, hogy egy-egy tárgyat, már feleslegessé váló használati eszközt a kukába dobunk, anélkül, hogy arra gondolnánk, mások számára az még hasznos lehet, vagy újragondolva adott esetben még saját magunk is újra tudnánk hasznosítani.