2019. december 13., péntek
Luca, Otília

Egyéb Szeged

Belgiumi versenyre készül a Virtuózok két szegedi tehetsége

A két ifjú szegedi hárfaművész, Patkós Mariann és Maja a Duna TV-n futó Virtuózok tavalyi évadában szerepelt nagy sikerrel. A tehetségeket és szüleiket a versenyekről, a felkészülésükről, a tehetségkutatón szerzett élményeikről kérdeztük.

Egy ország ismerte meg a szegedi testvérpár, a tízéves Patkós Maja, illetve a hamarosan a tizenkettedik életévét betöltő Mariann nevét. A két tehetséges kislány a Virtuózok komolyzenei tehetségkutató műsor második évadában tűnt fel, mindketten Natalia Gorbunova hárfaművész tanítványai, a helyi Király-König Péter Zeneiskola tanulói.


9A_virtuozok02

Patkós Maja (balról) a középdöntőig, Mariann a döntőig jutott a Virtuózok sorozatában

– Nem egymás ellen versenyeztünk. Meg akartuk mutatni, hogy mit tudunk – válaszolta azonnal a Lokál Extra Szegednek Mariann, amikor arról kérdeztük, hogy milyen a testvére ellen indulni egy megmérettetésen. – De azért szerettünk volna továbbjutni – tette hozzá halkan a húga. A vágyaik teljesültek, a 13 év alattiaknak fenntartott Kicsik kategóriában Mariann a döntőig, Maja a középdöntőig jutott, és megkapta Némethy Attila zsűritag, zongoraművész hegedű formájú virtuózszobrát.

– Nem bírtam sem mosolyogni, sem sírni, mert a döntőbe Mariann bejutott, Maja viszont nem. Nagyon nehéz volt – mesélte a két kis virtuóz édesanyja, Ninikashvili Ekaterina. Férje, Patkós Róbert az MTVA stábját és a zsűri tagjait dicsérte, akik – mint mondta – mindent megtettek, hogy a gyermekek jól érezzék magukat, ha kellett, bátorították, ha szükséges volt, vigasztalták a tehetségeket. Barátságok szövődtek, a lányok most is tartják a kapcsolatot versenyzőtársaikkal.


Színpadon

Patkós Mariann és Maja rengeteg helyen felléptek már a ferencszállási templomtól a budapesti színpadokig – beleértve a szegedi színházat és iskolájukat is, és mindenütt nagy közönségsikert arattak.

Nem kevés sikerrel büszkélkedhetnek a Patkós testvérek a Virtuózokban elért eredményeken kívül. A Szegeden megrendezett IV. Nemzetközi Hárfaversenyen 25 ország 40 versenyzőjéből Maja első helyezett lett, Mariann harmadik. Most egy másik megmérettetésre készülnek, áprilisban a VI. Félix Godefroid Nemzetközi Versenyen indulnak a belgiumi Tournai-ban.

A sikerek mögött kemény munka áll. A lányok hat és fél éves koruk óta naponta két-három órát gyakorolnak, de mellette a tanulmányaikat sem hanyagolják el, az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola kitűnő tanulói.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Nevezz és nyerj a Csarnok Kupán!

  Nevezz és nyerj a Csarnok Kupán!

  A 39 éves múlttal rendelkező Csarnok Kupa a térség egyik kiemelkedő téli teremlabdarúgó tornája, mely az elmúlt években nemzetközi eseménnyé nőtte ki magát.
  Az MLSZ Zala Megyei Igazgatóságának szakmai partnerségével rendezett tornára három kategóriában – Öregfiúk 2. (45+), Öregfiúk 1. (34+), Felnőttek – lehet nevezni.

 • Pár óra alatt elfogytak a jótékony sütik

  Pár óra alatt elfogytak a jótékony sütik

  A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat idén már harmadik alkalommal rendezte meg a Karácsonyi Jótékonysági Vásárt, amit olyannyira nagy érdeklődés fogadott, hogy fél délelőtt alatt elkapkodták a süteményeket.