EUR: 330,74 Ft
CHF: 301,69 Ft
2019. december 05., csütörtök
Vilma

Egyéb Szolnok

Belvárosi boldog baglyaink

Szolnok madárfőváros. Egykoron a piac melletti úton álló házak erkélyei alatt annyi molnárfecske fészkelt, hogy nyári napokon szinte feketéllett az ég a cikázó madaraktól.

Néhány évvel ezelőttig még tábla is hirdette, hogy ez Európa egyik egyedülálló fecsketelepe. Azóta a globális felmelegedés és a szúnyogirtás miatt megtizedelődött az állomány, sőt a táblát is elvitte egy vihar, na meg az idő… A környék egykoron gólyaállományáról is híres volt, tucatszámra fészkeltek a városban, sőt a közeli Zagyvarékas címerén is fehér gólya lépked, a rékasiakat ezért gólyásoknak csúfolták. Azóta a folyószabályozás, a tocsogók, mocsarak lecsapolása elűzte a kelepelő társaság jelentős részét. De Szolnok címerében is egy egykor itt is népes kolóniát alkotó, ám hazánkban rég nem költő madár, a pelikán látható.


No de vannak, akik mennek, mások pedig érkeznek, ilyen a természet. Míg egyes fajok elhagynak minket, más madarak egyre közelebb költöznek a városokhoz. Balkáni gerlét, verebet már alig látunk, helyüket átvette a jóval nagyobb termetű örvös galamb és a rigók. Az elképesztően okos varjúfélék pedig szinte ellepték a szolnoki centrumot: csókák csacsognak, szarkák cserregnek a belvárosban, dolmányos varjak csapnak le mindenre, ami ehető. A feketerigók egy része pedig olyan jól érzi magát, hogy télire sem költözik el.

SK_bagoly2

A belvárosi fák ágai között szinte észrevétlenül bújnak meg az erdei fülesbaglyok

És ez még mind semmi.


Már azok a madarak is urbanizálódnak, amelyekről a legnehezebb ezt elképzelni. Évek, évtizedek óta a belvárosi fákon töltik a telet a közeli erdők pocokpusztító vágómadarai, az erdei fülesbaglyok. Tucat-, de akár százszámra is ücsörögnek csendesen a széltől védett fákon, miközben autók, gyalogosok jönnek- mennek pár méterre alattuk. A fákon gubbasztó baglyok alatt gyanútlanul hömpölyög a mit sem sejtő város lakossága.

SK_bagoly3

Az egyik legnagyobb, legforgalmasabb belvárosi parkoló egyik szegletében két nyírfa áll. És ha jó irányba meresztjük a szemünket, észre is vesszük a fülesbaglyokat. Most éppen hatan vannak ott, nappali álmukat alusszák észrevétlenül. Még a közeli kocsma zaja sem zavarja őket, hiszen amikor megélénkül az éjszakai élet, ők már messze járnak. A Szandai réten, vizek partján, parkokban keresik az egereket, pockokat, fiókpatkányokat. Aztán ahogy jő a kikelet, visszatérnek.

Kapcsolódó Cikkek

 • A tehetségeket díjazták

  A tehetségeket díjazták

  November 22-én a Babits Mihály Kulturális Központ rendezvénytermében adta át Ács Rezső polgármester az idei…

 • Hajrá, Kék Tigrisek!

  Hajrá, Kék Tigrisek!

  Jó hír a tatabányai kézilabda kedvelőinek: a hazai ligában elverték a Budakalászt a Kék Tigrisek, és közben meglett az EHF Kupa csoportkörének sorsolása is.

 • Országos jelentőségű a Giro

  A rajt- és célvárosok – Budapest, Győr, Székesfehérvár és Nagykanizsa -, illetve a fővárosi kerületek vezetőinek tartott prezentációt a jövőre Budapestről induló Giro d’Italiáról a GiroHungary2020 csapata.