2019. december 07., szombat
Ambrus

Egyéb XV.kerület

Benne élt a muzsikában

A XX. századi operajátszás kiemelkedő alakja, Simándy József 2016. szeptember 18-án lett volna százéves. Tiszteletére az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet vándorkiállítást rendezett, amelyet február 26-ig a Zsókavár Galériában tekinthetnek meg a látogatók.

15ker_simandi

Simándi József és a Bánk Bán – de a kiállításon más híres szerepei is láthatóak

Simándy József gyönyörű orgánumával, nagyszerű szerepformálásával és színpadi játékával szerepek sokaságában nyújtott felejthetetlen élményt. Az emlékkiállítás, mely most a XV. kerületbe érkezett, igyekszik érzékeltetni azt a tudásvágyat, áldozatvállalást és küzdelmet, aminek segítségével Simándy József autószerelő szakmunkásból az ország vezető operaénekese lett.

Bár sokak szerint Simándy neve összeforrt Erkel Ferenc Bánk bán című operájának címszerepével, a kiállítás bemutatja a művész más, felejthetetlen színpadi előadásait, szerepeit is. Sőt a tárlat emléket állít azoknak a  rendezőknek, karmestereknek, tervezőknek és partnereknek, akik Simándy Józseffel együtt dolgoztak. Emellett a kiállítás korabeli tárgyi emlékeinek bemutatásán keresztül próbálja érzékeltetni a Simándy-kultuszt, míg a magánélet képei a hétköznapi embert teszik láthatóvá.
A kiállítás anyagának nagy részét a Simándy család archívumában fennmaradt dokumentumok alkotják, amelyeket az Operaház Archívuma és Emlékgyűjteménye, az MTI fotóanyaga és az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet Fotó- és Színlaptárának anyagai egészítenek ki.


Kapcsolódó Cikkek

 • A tehetségeket díjazták

  A tehetségeket díjazták

  November 22-én a Babits Mihály Kulturális Központ rendezvénytermében adta át Ács Rezső polgármester az idei…

 • Hajrá, Kék Tigrisek!

  Hajrá, Kék Tigrisek!

  Jó hír a tatabányai kézilabda kedvelőinek: a hazai ligában elverték a Budakalászt a Kék Tigrisek, és közben meglett az EHF Kupa csoportkörének sorsolása is.

 • Országos jelentőségű a Giro

  A rajt- és célvárosok – Budapest, Győr, Székesfehérvár és Nagykanizsa -, illetve a fővárosi kerületek vezetőinek tartott prezentációt a jövőre Budapestről induló Giro d’Italiáról a GiroHungary2020 csapata.