EUR: 331,09 Ft
CHF: 302,29 Ft
2019. december 08., vasárnap
Mária

Egyéb Miskolc

Bíborszél: erős év eleji nyitás

Januárban Budapesten és Miskolcon is koncertezik a 25 éves Bíborszél zenekar. Pesten január 20-án a Yes Pub a helyszín, hazai pályán pedig a Helynekem, 28-án.

A csapat első lemeze 1991-ben jelent meg, de még ezt megelőzően sikeresen szerepeltek a fiúk egy országos, AB Popfesztivál nevű rendezvényen – ugyanabban az évben –, ahol közönségdíjasok lettek, és a döntőben az 5. helyen végeztek. Ez a televíziós szereplés meghozta a várt eredményt, így egy helyi sörgyár támogatásával már kazettán és lemezen is lehetett hallgatni a miskolci srácokat.


Hamarosan újra itthon játszik a Bíborszél - fotó: Lokál

Hamarosan újra itthon játszik a Bíborszél

Az erős kezdés után volt némi bonyodalom a továbblépésben, ugyanis a szponzori pénzeket megdézsmálta az akkori menedzserük, ezért meg is szűnt a további együttműködés, de 1994-ben a kötelező katonai szolgálat is akadályozta a pályafutásukat. Annyi mázlijuk volt talán a tagoknak, hogy egyszerre és egy helyre vonultatták be őket, így bent is tudtak zenélni, bár ez a zeneszolgáltatás szintjén valósult csak meg, mivel a tiszteknek „húzták a talpalávalót” különböző rendezvényeken.

A zenekarnál folyamatosak voltak a tagcserék - fotó: Lokál

A zenekarnál folyamatosak voltak a tagcserék

A következő lemez megjelenéséig 2001-ig kellett várniuk, közben tagcserék is voltak folyamatosan, mára már csak az énekes, Fábián Zsolt maradt meg az alapító tagok közül, a jelenlegi felállás két éve üzemel. 2007-ben jött a következő album, ami már magánkiadásban látott napvilágot és most dolgozik a brigád a negyedik lemez anyagán. A dalok nagy része már elkészült, ezeket a saját házi stúdiójukban rögzítik, de a megjelenésre még nem tűztek ki konkrét dátumot. Néhány szerzemény, mint a Miskolc és az Őrangyal már a koncertprogramban is szerepel, illetve klip is készült rá. A repertoárba egy feldolgozásblokkot is beemeltek a fiúk, a mostani koncerteken már ezek is hallhatóak lesznek.


Horváth Balázs gitáros-zeneszerző szerint a Bíborszél sok zenei változáson ment már keresztül, az első lemez idején a rockosabb hangzás dominált, aztán a második lemez az akkori trendekhez igazodva már poposabb lett, de ezt követően megint keményebb lett a zene és manapság már kifejezetten a rock műfajában mozognak.

Az aktuális műsor gyakorlatilag a koncert előtti próbán dől el, leginkább a hangulattól függően, de arra figyelnek a tagok, hogy néhány régebbi dal is szerepeljen a programban. A csapat a Miskolci Kocsonya Farsangon is föl fog lépni február 18-án, illetve márciusban újabb budapesti helyszínen koncerteznek.

Kapcsolódó Cikkek