2019. december 11., szerda
Árpád, Árpádina

Sport

Bienerth Gusztáv irányítja az úszószövetséget

Bienerth Gusztávot választották meg vasárnap a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) elnökévé. 

A 62 éves sportvezető annak a Gyárfás Tamásnak az utódja lesz, aki 24 esztendő után korábban önként távozott posztjáról a személyét ért támadások miatt.


A MÚSZ rendkívüli közgyűlésén Bienerth Gusztáv egyedüli jelölt volt a posztra, ugyanis a másik két induló, Hornyák Viktor és Tóth István nem kapta meg a szükséges támogatást.

Bienerth – aki korábban a Magyar Labdarúgó Szövetségnél és a Magyar Kézilabda Szövetségnél is dolgozott – jelenleg a 2024-es budapesti olimpiai pályázat alelnöke és turizmusért felelős kormánybiztos.


A leköszönő Gyárfás Tamás a szavazás előtt elmondta, összességében jó volt a szövetségben eltöltött 24 éve, s bárki is lesz az utódja, irigyelni fogja, hiszen „nagy dolog ehhez a közösséghez tartozni”. Gyárfás hangsúlyozta, viták voltak, vannak és mindig is lesznek, ugyanakkor nem szabad válságról beszélni a szövetségben, melynek a gazdálkodása is átlátható. A nyári vizes világbajnokság társelnöke kijelentette, nem tudott szót érteni a sportág jelenlegi legjobbjával (Hosszú Katinka), ugyanakkor újra elkövetné azokat a hibákat, amelyek személyes viszonyuk megromlásához vezettek.

– Mindenkivel békét akarok kötni és csak a szépre emlékezni. Ígérem, mindent meg fogok tenni a magyar úszásért, itthon és külföldön egyaránt – zárta beszédét Gyárfás Tamás, akit rögtön ezután Hargitay András szövetségi kapitány örökös tiszteletbeli elnöknek jelölt, a tagok azonban hosszú vita után a következő közgyűlésre halasztották a választást.

A szavazás során a jelöltlistára egyedül Bienerth került fel 128 szavazattal, Hornyák Viktor 41, Tóth István 44 szavazatot kapott, utóbbi kettő nem lépte át az 50+1 százalékos küszöböt.

Az elnökválasztáson végül 126-an szavaztak Bienerth Gusztávra, így nagy többséggel lett ő az új elnök.

Budapest, 2017. január 6. Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter (j) a felújítás alatt álló fővárosi Komjádi Uszodában tartott sajtótájékoztatón 2017. január 6-án. Június közepére készül el a szinte teljesen átépített Komjádi Uszoda, amely a nyári vizes világbajnokság edzőközpontja lesz. Balról Bienerth Gusztáv, a 2024-es magyarországi olimpiai pályázat alelnöke (b) és Fürjes Balázs, a budapesti olimpiai pályázat vezetője. MTI Fotó: Mohai Balázs

Budapest, 2017. január 6.
Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter (j) a felújítás alatt álló fővárosi Komjádi Uszodában tartott sajtótájékoztatón 2017. január 6-án. Június közepére készül el a szinte teljesen átépített Komjádi Uszoda, amely a nyári vizes világbajnokság edzőközpontja lesz. Balról Bienerth Gusztáv, a 2024-es magyarországi olimpiai pályázat alelnöke (b) és Fürjes Balázs, a budapesti olimpiai pályázat vezetője.
MTI Fotó: Mohai Balázs

 

Gyárfás Tamás lemondás, Úszószövetség, úszás. 2016.12.14 Fotó- Csudai Sándor-8

Gyárfás Tamás

Kapcsolódó Cikkek