2019. december 06., péntek
Miklós

Egyéb Szekszárd

Biztató jeleket mutatott a vessző

Vince-napi borünnepet tartottak Istifán gödrében az elmúlt hét végén. Az éppen idén negyvenéves Dicenty Dezső Kertbarát Kör már nagy hagyományokkal rendelkező eseményét mintegy ötven érdeklődő kísérte figyelemmel. Ferenc Vilmos elnök szerint a szőlővessző biztató jeleket mutat az idei esztendőre.

A szokásos koreográfia szerint a kertbarát kör elnöke szőlővesszőt vágott és megvizsgálta azt, ebben segítségére volt dr. Kozma Pál, a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének vezetője is, aki hagyományosan vendége, résztvevője ennek a szekszárdi eseménynek. Az igen kemény fagyok miatt aggódva elemezték a látottakat. Ferenc Vilmos elsőként a rügyeket vizsgálta meg. Szerencsére azok nem károsodtak, belsejük zöld, és szintén szép zöld, egészséges a vessző belseje is. Eszerint jó év következhet a szőlőtermesztés szempontjából. A hagyományok szerint a levágott vesszőt ilyenkor vízbe helyezik és Szent György napján (április 24.) újra megvizsgálják a hajtásokat, ezzel további, biztosabb jóslatok tehetők az idei várható termésre vonatkozóan.


Ezután Gyurkó Donát atya kérte Isten áldását a szőlővesszőkre és az idei évjáratra, majd Ferenc Vilmossal és dr. Kozma Pállal kékfrankossal koccintottak. A Vince-napi borünnep ugyanis egyben a kékfrankos ünnepe is Szekszárdon. A szombat délután további részében történt pincejáráson a kertbarátok kékfrankos újborainak kóstolójával folytatódott, illetve zárult a Vince-napi program.

Ferenc Vilmos (jobbra) köszöntötte az évadnyitó rendezvényen a megjelent tagokat Fotó: Fazekas Zoltán

Ferenc Vilmos (jobbra) köszöntötte az évadnyitó rendezvényen a megjelent tagokat
Fotó: Fazekas Zoltán

Tartalmas négy évtized

Néhány nappal korábban tartotta jubileumi évadnyitó rendezvényét az idén negyvenéves Dicenty Dezső Kertbarát Kör a Babits Mihály Kulturális Központban. Ferenc Vilmos, a kör vezetője, alapító tag mondott köszöntőt a jubileum alkalmából. A kertbarát kör mára a megye egyik legaktívabb civil szervezete lett. Kiemelkedően jól sikerült kezdeményezéseket tudhat maga mögött a kör. Tizenhat éve, 2000 áprilisában indították el a Szent György-napi borünnepet, amely egyben a bikavér ünnepe is lett.


A Szekszárdi Kertbarát Körnek köszönhető az is, hogy a Vince-napi borünnep a kékfrankos ünnepe is egyben. 1995-ben vincellérképző tanfolyamot indítottak, a két hónapig tartó oktatáson kétszázötvenen vettek részt, ami meglepetésként érte a szervezőket. Annyian voltak, hogy csak a megyeháza nagytermében fértek el. A kistermelőkben ugyanis feléledt az igény a jobb minőségű borok készítésére. Ma már a kertbarátok minden rendezvénye nagy érdeklődésre tart számot, ezeken nemcsak a kistermelők, de a nagyobb borászatok is szívesen részt vesznek. Ferenc Vilmos szerint talán a legfontosabb, hogy a kertbarát kör egy olyan igazi közösség, melyben együtt lehetnek a hasonló érdeklődésű emberek.

Kapcsolódó Cikkek

 • A tehetségeket díjazták

  A tehetségeket díjazták

  November 22-én a Babits Mihály Kulturális Központ rendezvénytermében adta át Ács Rezső polgármester az idei…

 • Hajrá, Kék Tigrisek!

  Hajrá, Kék Tigrisek!

  Jó hír a tatabányai kézilabda kedvelőinek: a hazai ligában elverték a Budakalászt a Kék Tigrisek, és közben meglett az EHF Kupa csoportkörének sorsolása is.

 • Országos jelentőségű a Giro

  A rajt- és célvárosok – Budapest, Győr, Székesfehérvár és Nagykanizsa -, illetve a fővárosi kerületek vezetőinek tartott prezentációt a jövőre Budapestről induló Giro d’Italiáról a GiroHungary2020 csapata.