EUR: 331,65 Ft
CHF: 303,32 Ft
2019. december 10., kedd
Judit

Külföld

Borzalom! Az ablakokon át próbáltak menekülni a lángoló buszból

Tizenhat súlyosan megégett holttestet emeltek ki a tűzoltók a Verona mellett balesetet szenvedett, magyar középiskolás diákokat szállító autóbusz roncsai közül – közölte szombat reggel a veronai közlekedési rendőrség parancsnoka, Girolamo Lacquaniti.

Közlése azt jelenti, hogy a 16 halálos áldozat mindegyike azok közül került ki, akik nem tudták elhagyni az ütközés után azonnal kigyulladt járművet.


Tájékoztatása szerint 13 fiatal úgy menekült meg, hogy az ablakokon keresztül kimászott a buszból.

Az Agi hírügynökség szerint a busz francia sofőrje is az áldozatok között van.


A budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium sítáborának résztvevőit érte baleset.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szombat délelőtti sajtótájékoztatóján közölte: tizenhat halottja, egy mesterséges kómában tartott, életveszélyes állapotú, két nagyon súlyos, tíz súlyos és tizenhárom könnyű sérültje van a Verona közelében történt buszbalesetnek, tizenketten sérülések nélkül élték túl a balesetet.

A magyar kormány nevében részvétét és együttérzését kifejezve Szijjártó Péter közölte: a kormányzat a hazajuttatás és a szülők kimenetelének minden költségét állja, és mindent megtesz, hogy a családok fájdalmát enyhíteni tudja.

A magyar diplomácia vezetője azt mondta, hogy egyelőre nem lehet tudni, mi okozta a balesetet, de az olasz rendőrök nem találtak féknyomot. Arról is ellentétesek az információk, hogy hányan ültek a buszon, amely Velence és Verona között az autópálya szalagkorlátjának, majd egy felüljáró pillérének csapódott, ami után rendkívül gyorsan terjedő, sűrű, fullasztó füstöt okozó tűz ütött ki a jármű első részében – tette hozzá.

Hírügynökségi beszámolók rendőrségi forrásra hivatkozva arról számoltak be, hogy az égő buszból a hátsó ablakokon keresztül tudtak többen kimenekülni. Említést tettek arról, hogy egy testnevelő segített menekülni sokaknak, vissza-visszatérve a buszba, ő a hátán szerzett sérüléseket. Ugyancsak beszámoltak arról, hogy egy szlovén busz sofőrje úgy látta, hogy a busz kerekével valami nincs rendben és erre próbálta felhívni a sofőr figyelmét, de sikertelenül.

A külügyminiszter szólt arról is, hogy hajnalban a milánói magyar főkonzul és egy munkatársa Veronába érkezett, ahol három kórházban ápolják a sérülteket. A többieket a veronai polgármester közreműködésének köszönhetően a város déli részén szállodában helyezték el, hozzájuk már kirendeltek pszichológust – tette hozzá.

Délelőtt már négy magyar diplomata volt a helyszínen, két nagyon tapasztalt konzul pedig útnak indult Budapestről; egyikük olaszországi tapasztalatokkal rendelkezik, míg a másik korábban hasonló válsághelyzetekben állt helyt. A római konzult ugyancsak a helyszínre küldte, a tárca közigazgatási államtitkára pedig vasárnap érkezik Veronába. Vasárnap kezdődik munkájuk különösen nehéz része, a holttestek azonosítása és a halotti anyakönyvi kivonatok kiadása – ismertette Szijjártó Péter.

A szülők a milánói főkonzulátus ügyeleti számán is (00-39/339-62-19-517) érdeklődhetnek gyermekük állapotáról – tette hozzá.

Szijjártó Péter közölte: az Országos Mentőszolgálat főigazgatója, valamint vezető főorvosa is a helyszínre indult, de konzultált a Heim Pál Gyermekkórház főigazgatójával is, és az intézmény kész a hazaérkező sebesültek fogadására.
Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) kommunikációs és pr-igazgatója arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a szervezet megkezdte az előkészületeket a veronai buszbaleset túlélőinek hazahozatalára, kórházi elhelyezésük megszervezésére. Jelezte azt is, hogy már négy fővárosi kórház jelentkezett az OMSZ-nél, hogy teljes kapacitással állnak rendelkezésre. A mentőszolgálat főigazgatójának vezetésével pedig a helyszínre indult egy szakemberekből álló csoport, hogy ott segítse a sérültek hazahozatalával kapcsolatos szervezői munkát.

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium sajtófőnöke a magyar M1 televíziónak szombat reggel azt mondta hivatalos adatok szerint 54 utas – köztük felnőtt kísérők – és két sofőr volt a buszon, de információik szerint ennél többen voltak rajta, egyelőre tisztázatlan okból.

Olaszország miniszterelnöke részvétét nyilvánította a római magyar képviseleten keresztül, és így tett a lett külügyminiszter is.

Orbán Viktor az MTI-nek írt nyilatkozatában fejezte ki részvétét, mint írta: a gyász nehéz pillanataiban imáival a tragédiával sújtott családok, barátok mellett van. A miniszterelnök közölte: utasította a magyar hatóságokat, hogy mindent kövessenek el a helyzet teljes körű tisztázása érdekében.

Minden párt részvétét fejezte ki közleményében.

Kapcsolódó Cikkek