2019. december 14., szombat
Szilárda

Külföld

Brutális hóvihar csapott le Romániára

Hóvihar tombol Románia délkeleti részén, ahol pénteken a korábbi másodfokú (narancssárga) riasztást harmadfokúra (vörös) emelte a meteorológiai szolgálat hét megyében.

A hófúvásnak leginkább kitett Buzau, Braila, Ialomita, Constanta, Calarasi, Tulcea és Vrancea megyében a kiadós havazáshoz társuló erős szél társul, amelynek sebessége eléri az óránként 85 kilométert.


A román fővárostól keletre fekvő Baragan-síkságon és a Fekete-tenger partján fekvő Dobrudzsában minden út járhatatlan a hófúvás által emelt hótorlaszok miatt, a látótávolság pedig sokhelyütt néhány méterre csökkent.

A hatóságok lezárták Románia valamennyi tengeri kikötőjét, több mint hatvan országutat, a fővárost a tengerparttal összekötő A2-es autópályát is. Az állami vasúttársaság is felfüggesztette a közlekedést – több mint negyven járatot töröltek – azokban a megyékben, ahol narancssárga és vörös riasztást adtak ki, hogy a szerelvények ne akadjanak el a hóban.


A katasztrófavédelem folyamatosan menti a hó fogságából azokat az utasokat, akik mégis az utakon rekedtek. A hófúvás sújtotta megyékből 126 szüléshez közeledő várandós nőt, és 622 művesekezelésre szoruló betegeket már csütörtökön beszállítottak a kórházakba, hogy ne kelljen járhatatlan utakon mentőt küldeni értük.

A bukaresti nemzetközi repülőtéren több légitársaság törölte járatait, de folyamatosan tisztítják a kifutópályákat, a gépek pedig átlagosan félórás késéssel szállnak fel a jegesedésgátló kezelés miatt.

A rossz idő miatt elővigyázatosságból leállították a cernavodai atomerőmű egyes blokkját. Calarasi megyében több mint 16 ezer háztartás maradt áram nélkül.

A román ortodox egyház lemondta az össze szabadtéri ünnepséget, amelyet a Vízkereszt alkalmából szerveztek Tulcsán (Tulcea), a Duna-parton, illetve Konstancán (Constanta), a tengeri kikötőben. Idén így elmarad a vízbedobott kereszt kihalászásának hagyománya: a korábbi években az ünnepség egyik legnépszerűbb pillanata volt, amikor bátor úszók ugrottak a Duna, illetve a Fekete-tenger fagyos vizébe, hogy egymással versengve kihalásszák az egyházi elöljáró által vízbe dobott keresztet. A tomiszi ortodox érsekség szerint péntek reggelre megfagyott 170 ezer palack szenteltvíz, amit a hívőknek készítettek elő.

A hóvihar miatt kiadott vörös riasztás 16 óráig lesz érvényben az érintett hét megyében, majd – másik négy megyével és Bukaresttel együtt – ezekben péntek estig narancssárga riasztás marad érvényben. Másik 15 megyére sárga figyelmeztetést adott ki a havazás miatt a román meteorológiai szolgálat.

Kapcsolódó Cikkek

 • Nagy-Britannia akár 2022-ig is fizetheti uniós költségvetési hozzájárulását

  Nagy-Britannia akár 2022-ig is fizetheti uniós költségvetési hozzájárulását

  A brit Konzervatív Párt nagyarányú választási győzelme alapján Boris Johnson miniszterelnök január végéig kilépteti országát az Európai Unióból, de az átmeneti időszak végéig – akár 2022-ig – megmarad Nagy-Britannia uniós költségvetési hozzájárulása, és ez Magyarország számára jó hír – mondta Szajlai Csaba, a Figyelő főszerkesztő-helyettese szombaton az M1 aktuális csatornán.

 • Nem jár rosszul a Brexittel Nagy-Britannia

  Nem jár rosszul a Brexittel Nagy-Britannia

  Boris Johnson elsöprő győzelme után szinte biztosra vehető, hogy a britek kilépnek az Európai Unióból (EU). A Brexitnek köszönhetően sok területen visszakaphatja az önállóságát Nagy-Britannia, a 2016-os népszavazást megelőző, gazdasági összeomlást vizionáló várakozások pedig várhatóan nem igazolódnak be – írta a XXI.

 • Sok kérdésben szövetséges Magyarország és Horvátország

  Sok kérdésben szövetséges Magyarország és Horvátország

  Magyarország és Horvátország sok stratégiai kérdésben szövetséges, sok fontos kihívást szinte azonosan ítél meg, jelentős kérdésekben egymásra vannak utalva és gazdasági együttműködésük is szoros – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.