2019. december 07., szombat
Ambrus

Külföld

Csaknem huszonöt év után mászhatják meg újra télen a Mount Everestet

Csaknem 25 év után mászhatják meg újra télen a világ legmagasabb hegyét. Alex Txikon február első hetére tervezi a csúcstámadást a Mount Everesten, amelyet a legkülönbözőbb számításokat figyelembe véve is csak tizenöten hódítottak meg a leghidegebb évszakban.

A 35 éves baszk hegymászó ráadásul oxigénpalack nélkül akarja elérni a Föld legmagasabb, 8848 méteres pontját, amire eddig csak egyszer, 1987-ben volt példa télen. Akkor egy serpának, Ang Ritának sikerült, aki egyébként tízszer is megmászta a Mount Everestet, mindannyiszor oxigénpalack nélkül.


Alex Txikon január elején érkezett meg az alaptáborba társaival, akik közül a szintén spanyol Carlos Rubiót egy hete helikopterrel kellett kimenekíteni a 6400 méteren lévő 2-es táborból, mert szervezete nem bírta a megpróbáltatásokat. Txikon, aki az olasz Simone Moróval és a pakisztáni Ali Szadparával tavaly elsőként mászta meg a szintén nyolcezer méter feletti Nanga Parbatot télen, a segítőivel azóta felért 7800 méterig, majd visszatért az alaptáborba pihenni. Honlapja szerint nem lát túl nagy esélyt a sikerre, ennek ellenére bizakodó.

A legnagyobb akadályt a nagy hideg és a rendkívül erős szelek jelentik. Az átlaghőmérséklet ilyenkor mínusz 36 Celsius-fok, de akár mínusz 60-ig is süllyedhet, a csúcson pedig október végétől február végéig átlagosan minden négyből három napon hurrikánerejű szél tombol. 2004 februárjában rekorderős, óránkénti 280 kilométeres szelet mértek – emlékeztetett az extrémsportokkal foglalkozó desnivel.com spanyol nyelvű portál.


A Mount Everest volt a nyolcezer méter feletti 14 hegy közül az első, amelyet télen megmásztak. Az Andrzej Zawada vezette lengyel csapat 1980. január 5-én vert alaptábort a déli oldalon, a csúcsot február 17-én érte el oxigénpalackkal Krzysztof Wielicki és Leszek Cichy. Az expedíció új korszakot nyitott a himalájai hegymászásban, megkezdődött a versenyfutás a nyolcezresek téli meghódításában. Simone Moro például négyet mászott meg elsőként télen, a Nanga Parbat mellett a Sisapangmát, a Makalut és a Gasherbrum II-t.

A nepáli, a kínai, az indiai és a pakisztáni hatóságok december elsejét tekintik a téli szezon kezdetének. Sok hegymászó azonban úgy tartja, a csillagászati tél kezdete, vagyis december 21. után kell elérni a csúcsot ahhoz, hogy téli sikerről lehessen beszélni. A legszigorúbbak, köztük a mentőhelikopter-pilótaként is rendkívül tapasztalt Simone Moro pedig az vallják, akkor igazán téli egy expedíció, ha december 21. után kezdődik és teljes egészében a csillagászati tél idején zajlik.

Ang Rita például december 22-én – különösen enyhe időben – ért fel oxigénpalack nélkül 1987-ben, így többek szerint Alex Txikon lehet az első, aki teljes egészében télen, oxigénpalack nélkül mássza meg a Mount Everestet.

A két lengyel után egyébiránt egy japán, Kato Jaszuo volt a harmadik, aki télen ért fel, 1982. december 27-én, de ereszkedés közben eltűnt. Így is bekerült a rekordok közé, ő volt ugyanis az első, aki három különböző évszakban mászta meg a hegyet: a végzetes expedíció előtt 1980 tavaszán és 1973 őszén.

1983-ban egy japán expedíció tagjai értek fel (december 16-án), majd Ang Rita, aki Jung Ho Ho dél-koreai hegymászót kísérte. A legutóbbi sikeres téli expedíció japán volt, ketten 1993. december 18-án, ketten 20-án, ketten pedig 22-én mászták meg a Mount Everestet.

Az északi oldalról még senkinek sem sikerült télen meghódítania a világ legmagasabb hegyét.

Kapcsolódó Cikkek