2019. december 14., szombat
Szilárda

Belföld

Csökkent a költségvetés hiánya 2016-ban

Az államháztartás központi alrendszerének hiánya 848,3 milliárd forint volt tavaly, ami 388,9 milliárd forinttal kisebb az egy évvel korábbinál – erősítette meg részletes jelentésében az előzetes adatokat hétfőn a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

A két év közötti különbség főként a foglalkoztatáshoz kapcsolódó magasabb adóbevételekre vezethető vissza, amely a kedvező gazdasági folyamatoknak és a gazdaságfehérítő, valamint foglalkoztatáspolitikai intézkedéseknek köszönhető – fűzte hozzá a jelentés.


A központi költségvetés 771,6 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 75,2 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok pedig 1,5 milliárd forintos hiánnyal zárták a múlt évet.

A központi alrendszer – államháztartás önkormányzatok nélkül – tavaly decemberi pénzforgalmi hiánya 907,6 milliárd forint volt a 2015. decemberi 266,4 milliárd forinttal szemben. A tavaly decemberi kiadások jelentős emelkedését uniós kiadások növekedése mellett a szakmai fejezeti kezelésű előirányzatok kiadásai is okozták – közölte az NGM.

Kapcsolódó Cikkek