EUR: 323,94 Ft
CHF: 280,88 Ft
2018. június 21., csütörtök
Alajos, Leila

Belföld

Csökkent a költségvetés hiánya 2016-ban

Az államháztartás központi alrendszerének hiánya 848,3 milliárd forint volt tavaly, ami 388,9 milliárd forinttal kisebb az egy évvel korábbinál – erősítette meg részletes jelentésében az előzetes adatokat hétfőn a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

A két év közötti különbség főként a foglalkoztatáshoz kapcsolódó magasabb adóbevételekre vezethető vissza, amely a kedvező gazdasági folyamatoknak és a gazdaságfehérítő, valamint foglalkoztatáspolitikai intézkedéseknek köszönhető – fűzte hozzá a jelentés.


A központi költségvetés 771,6 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 75,2 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok pedig 1,5 milliárd forintos hiánnyal zárták a múlt évet.

A központi alrendszer – államháztartás önkormányzatok nélkül – tavaly decemberi pénzforgalmi hiánya 907,6 milliárd forint volt a 2015. decemberi 266,4 milliárd forinttal szemben. A tavaly decemberi kiadások jelentős emelkedését uniós kiadások növekedése mellett a szakmai fejezeti kezelésű előirányzatok kiadásai is okozták – közölte az NGM.

Kapcsolódó Cikkek

 • 145 millióba kerül egy migráns a németeknek

  145 millióba kerül egy migráns a németeknek

  Egyetlen menekült 450 ezer eurójába, vagyis mintegy 145 millió forintjába kerül Németországnak – számolták ki német gazdasági szakemberek, akik egyre inkább azt hangoztatják: a “wilkommenspolitik” nem hasznára válik, hanem egyre nagyobb kárt okoz a német gazdaságban.

 • Ennyien még sosem jöttek

  Ennyien még sosem jöttek

  „Az eddigi legjobb sörfesztivált zártuk” – értékelte a hétvégét Szutter Levente, a szervező Tatabánya Pont vezetője.

 • Kövér: Jó reggelt kívánok a nyugati politikusoknak

  Kövér: Jó reggelt kívánok a nyugati politikusoknak

  Nagy kedvence a Trónok harca sorozat. Olyan kispályás futballcsapatban játszik immár negyven éve, amely most két ponttal vezeti a bajnokságot. És huszonhat éve nem ült sem metrón, sem villamoson, de még BKV buszon sem.