EUR: 329,44 Ft
CHF: 301,04 Ft
2019. december 14., szombat
Szilárda

Életmód

Csúcson a turizmus

Jó eséllyel rekordévet zárt a hazai turizmus tavaly, soha annyian nem üdültek még Magyarországon, mint 2016-ban. Az állam nem elégszik meg ennyivel, brutális fejlesztések előtt áll a magyar idegenforgalom.

Két hónap adatain múlik, hogy 2015 után újra csúcsot döntött-e a hazai turizmus – többek között erről is beszélt Guller Zoltán a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vasárnapi évnyitó sajtótájékoztatóján. A vezérigazgató elmondta, hogy 2016-ban január és október között 6 százalékkal nőtt a Magyarországon üdülők száma az előző év hasonló időszakához képest. A vendégéjszakák száma ugyancsak 6 százalékos növekedést mutat. – Mindez azt jelenti, hogy a szállásdíjbevételek tíz hónap alatt 10 százalékkal bővültek, míg a kereskedelmi szálláshelyek összes bevétele 8 százalékos pluszt mutat – részletezte az adatokat az ügynökség vezetője.


Magyar Turisztikai Ügynökség, sajtótájékoztató, Hotel Moments (2017. 01. 15) Fotó: Mészáros Diána

/Fotó: Mészáros Diána

Tavalyelőtt 26 millió vendégéjszakát regisztráltak Magyarországon, ez az eddigi rekord, de ha a 2016-os novemberi és decemberi statisztika a várakozások szerint alakul, akkor új csúcsot könyvelhet el az ágazat. Hogy mindez összejön-e, február elején (a KSH ekkor összesíti az előző év eredményét) derül ki.

Guller Zoltán kiemelte, hogy a Széchenyi Pihenőkártya (SZÉP Kártya) is kedvező pályát futott be tavaly, és mintegy 10 százalékos forgalomnövekedést produkált. – A turizmus fejlődését az ilyen kedvező megoldások mellett a beruházások és a szolgáltatások javulása is meghatározó mértékben segíti elő, szerencsére ezeknek sem vagyunk híján – hangsúlyozta.


dr.Guller Zoltán vezérigazgató Fotó: Mészáros Diána

Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója
/Fotó: Mészáros Diána

Az MTÜ tavaly májusban jött létre, azzal a céllal, hogy a magyar turizmus fejlesztésének és marketingjének állami feladatai egy szervezet égisze alá tartozzanak. A vezérigazgató jelezte, hogy az ágazatban megfigyelhető, 2010 óta tartó növekedés komoly tartalékkal bír, ezt pedig a kormány szeretné kiaknázni. Ennek érdekében született meg az a stratégia, hogy a turisztikai beruházásokat célzottan irányítják egy-egy területre. Így jut 365 milliárd a balatoni térség modernizálására, 60 milliárd forint Sopron és a Fertő tó környékének megújítására, de tetemes forrást csoportosítanak Tokaj-Hegyaljára, a Nyírségre és a Felső-Tisza vidékére is. Az ügynökség még az idén szeretné beterjeszteni a Budapest és agglomerációja kiemelt turisztikai térséggé nyilvánítására vonatkozó javaslatát is.

Kapcsolódó Cikkek