EUR: 329,00 Ft
CHF: 299,81 Ft
2019. december 13., péntek
Luca, Otília

Egyéb Dunaújváros

Díjnyertes a Szalki-sziget

Dunaújváros Szalki-szigete magabiztos fölénnyel győzött a december végén zárult 2016 Év Dunai Szigete szavazáson. A boldog évkezdéshez méltán társul Éberhardt Béla közelmúltban napvilágot látott könyve, amely A mi Szalki-szigetünk címmel jelent meg a város kiemelt közművelődési pályázati támogatásával, sok-sok lokálpatrióta cég bizalmát élvezve.

Kiváló összegző könyv született a Szalki-szigetről, városunk kincséről, amit a Turinform irodában, a Rudas iskolában, a Vasmű úri óraszalonban lehet megvásárolni

Kiváló összegző könyv született a Szalki-szigetről, városunk kincséről

A dokumentumértékű, hiteles helytörténeti, hírlapírói forrásokra támaszkodó munka keretbe foglalt hitvallása annak az embernek, aki erdőmérnökként még alakítója is volt a táj, a környezet csodás megújulásának. Éberhardt Béla négyéves munkája ez a könyv.


– Valamilyen módon mindig foglalkoztam a Szalki-szigettel. Először a geodéziai ügyeivel, pont akkor, amikor új felmérés során a régi kataszteri térképeket szerkesztették. Az 1960-as évektől tudom, hogy ez a sziget nem tartozott Dunapenteléhez, hanem 1954-ben került Sztálinvároshoz. A legkülönbözőbb visszaemlékezéseket olvasva sem találkoztam azzal, hogy a penteleiek Pentele részeként beszéltek volna a szigetről. Kelepeltek a vízimalmok, ott volt a kikötő, majd megépítették az ipari övezetet, s ekkor kezdtem kutatgatni. Azok a térképek adták az ötletet a munkához, amelyekből látni lehetett, hogy nem egészen úgy van, ahogy annak idején Bóna professzor leírta. 1440 után van egy űr az 1700-as évek végéig. Ezután már nem volt kérdés: ebből könyv lesz. Rendkívül gazdag és csodálatos anyag tárult fel előttünk, most pedig mások előtt is – mondta a szerző.

Szalki-sziget a vízről fotózva

Szalki-sziget a vízről fotózva Fotó: Lokál

– Duna menti város vagyunk, de ezt nem mindig használjuk ki, sokkal jobban is kamatoztathatnánk a lehetőségeinket. Környezetvédelem, vízi sportok, turizmus… Akinek ilyen fegyver van a kezében, és nem él vele, annak fel kell hívni rá a figyelmét – fejtette ki véleményét a természethez hű író.


Horváth Tibor, a DVG Zrt. nyugdíjas erdészeti és parkfenntartási ágazatvezetője már a nyolcvanas évek végétől kollegiális, baráti viszonyban volt Éberhardt Bélával, aki akkor a város zöldterületi főmunkatársaként többször is konzultált vele a Szalki-sziget ügyében.

– A könyv írása során is felidéztük, hogy milyen fejlesztéseken esett át a terület. Szakmailag és emberileg is végtelen jó partner volt Béla a munkában, sokat tett a zöldterületek épüléséért. Ez a kiadvány egy kiváló összefoglaló, sok mindent pontosít és a helyére tesz – mesélte Horváth Tibor.

Éberhardt Béla sokszor helyszíni szemlézte adatgyűjtése során a szigetet a kiváló kollégával, baráttal Horváth Tiborral - mindig a fejlődést szem előtt tartva Fotó: dunaujvaros.com

Éberhardt Béla (jobbra) sokszor helyszíni szemlézte adatgyűjtése során a szigetet kiváló kollégájával és barátjátal Horváth Tiborral (balra) Fotó: dunaujvaros.com

 

Sajnos kerékpárút még mindig nem vezet a szigetre, ahogyan információs tábla sem mutatja a kempinget, mint más városokban, már a főúttól kezdődően. A sok apró hiányosság pedig épphogy elszigetel, ahelyett hogy felfedezésre csábítóvá tenné a helyet.

– Ez a sziget azzal, hogy ipari létesítményeket hoztak létre rajta, hajóközlekedéssel, szabad stranddal, teljes mértékben megváltoztatta a környezet növényi, állati, természeti viszonyait és adottságait. Feltöltötték az alacsonyan lévő részeit, a mocsári élőlények máshová húzódtak, de ez egy kultúrtáj. Még a rácalmási szigetnek van meg ehhez az adottsága. Ám a Szalki-sziget, amely egyébként folyamatosan töltődik északról, még inkább hasznosulhat ezzel a céllal. Ennek a jóléti funkcióit viszont tovább kell fejleszteni egy rendezési terv alapján. Európai lehetne – tette hozzá Éberhardt Béla.

Kapcsolódó Cikkek

  • Vadvilág a Kárpát utcában

    Vadvilág a Kárpát utcában

    Igazán látványos kiállítás nyílt a RaM Művelődési Központban. Vadvilág Magyar Természetfotósok Egyesületének tárlatán a Magyarországon élő állatokat, virágokat, a természet apró csodáit, magyarországi vad tájakat tár a néző felé.

  • Kiszabadult a Mikulás!

    Több mint 260 cserkész érkezett az ország több pontjáról a Templom úti templomkertben megrendezett Szolnoki Mikulás Csatára. A csapatok kötélhúzáson, számháborún és kő-papír-ollón is összemérhették tudásukat, a fő program azonban a fogságba esett Mikulás kiszabadítása volt, akit gonosz földönkívüli lények ejtettek rabul.