EUR: 331,71 Ft
CHF: 303,48 Ft
2019. december 09., hétfő
Natália

Egyéb VI.kerület

Diszkriminálnak? Engem?

Az idős embereket is érheti diszkrimináció, ráadásul egészen hétköznapi helyzetekben, sőt még intézményesen is. A különös az, hogy erről sokszor ők maguk sem tudnak – mondja a téma első számú kutatója.

– Minél keletebbre megyünk, az idős emberekben annál kevésbé tudatosul, hogy hátrányosan megkülönböztetik őket – mondta a Lokál Extrának Jászberényi József, a Zsigmond Király Főiskola intézményvezetője, az itthon még újnak számító ageizmus tudomány kutatója.


Sakkverseny, öregek, idősek (Fotó: Máté Krisztián)

Sakkverseny, öregek, idősek (Fotó: Máté Krisztián)

Nem is gondolnánk, de a magyar nyelvben megszokott bácsizás, nénizés már egyféle hátrányos megkülönböztetést jelent, és ez csak egy a számos terület közül.

– A megkülönböztetés nem csak verbálisan érhető tetten – magyarázta a kutató. – Megfigyelhető a családban, a munkahelyen, az üzletekben, sőt létezik hivatalos diszkrimináció is. A nyugdíj bizonyos értelemben szintén az, hiszen gondoljunk arra, hogy van, aki 65 évesen még rendkívül aktív, míg más már 60 évesen sem alkalmas a feladata elvégzésére, mégis a törvény dönti el, hogy ki mikor vonul vissza.


Jászberényi József korábban, külföldi tanulmányai során ismerte meg az ageizmus tudományát, és hazatérve döbbent rá, hogy itthon jószerivel ismeretlen a téma. Úgy véli, mára Magyarországon is megtört a jég, egyre több figyelem fordul az idősek ilyen problémái felé.

– Az Alaptörvénybe bekerült egy mondat, amely szerint nem szabad diszkriminálni az időseket – mondta –, ez nagyon fontos. Emellett létezik az Egyenlő Bánásmód Hatóság, amely akkor tud segíteni, ha valakit a kora miatt jogi sérelem ért. Már csak az kell, hogy maguk az idős emberek is tudatosan lépjenek fel az őket érő esetleges hátrányos megkülönböztetés ellen.

Ezt Jászberényi József úgy kívánja elérni, hogy előadás-sorozatban beszél a témáról, ahol a tárgykörben írt könyvét is bemutatja. A következő ilyen előadás január 26-án 15 órakor lesz az Eötvös 10 Közösségi és Kulturális Színtéren (VI. kerület, Eötvös utca 10.), ahová nem csak időseket várnak.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek