EUR: 322,20 Ft
CHF: 280,25 Ft
2018. június 19., kedd
Gyárfás

Egyéb VI.kerület

Diszkriminálnak? Engem?

Az idős embereket is érheti diszkrimináció, ráadásul egészen hétköznapi helyzetekben, sőt még intézményesen is. A különös az, hogy erről sokszor ők maguk sem tudnak – mondja a téma első számú kutatója.

– Minél keletebbre megyünk, az idős emberekben annál kevésbé tudatosul, hogy hátrányosan megkülönböztetik őket – mondta a Lokál Extrának Jászberényi József, a Zsigmond Király Főiskola intézményvezetője, az itthon még újnak számító ageizmus tudomány kutatója.


Sakkverseny, öregek, idősek (Fotó: Máté Krisztián)

Sakkverseny, öregek, idősek (Fotó: Máté Krisztián)

Nem is gondolnánk, de a magyar nyelvben megszokott bácsizás, nénizés már egyféle hátrányos megkülönböztetést jelent, és ez csak egy a számos terület közül.

– A megkülönböztetés nem csak verbálisan érhető tetten – magyarázta a kutató. – Megfigyelhető a családban, a munkahelyen, az üzletekben, sőt létezik hivatalos diszkrimináció is. A nyugdíj bizonyos értelemben szintén az, hiszen gondoljunk arra, hogy van, aki 65 évesen még rendkívül aktív, míg más már 60 évesen sem alkalmas a feladata elvégzésére, mégis a törvény dönti el, hogy ki mikor vonul vissza.


Jászberényi József korábban, külföldi tanulmányai során ismerte meg az ageizmus tudományát, és hazatérve döbbent rá, hogy itthon jószerivel ismeretlen a téma. Úgy véli, mára Magyarországon is megtört a jég, egyre több figyelem fordul az idősek ilyen problémái felé.

– Az Alaptörvénybe bekerült egy mondat, amely szerint nem szabad diszkriminálni az időseket – mondta –, ez nagyon fontos. Emellett létezik az Egyenlő Bánásmód Hatóság, amely akkor tud segíteni, ha valakit a kora miatt jogi sérelem ért. Már csak az kell, hogy maguk az idős emberek is tudatosan lépjenek fel az őket érő esetleges hátrányos megkülönböztetés ellen.

Ezt Jászberényi József úgy kívánja elérni, hogy előadás-sorozatban beszél a témáról, ahol a tárgykörben írt könyvét is bemutatja. A következő ilyen előadás január 26-án 15 órakor lesz az Eötvös 10 Közösségi és Kulturális Színtéren (VI. kerület, Eötvös utca 10.), ahová nem csak időseket várnak.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Újabb meglepetés! Győztek a japánok

  Újabb meglepetés! Győztek a japánok

  Japán 2-1-re legyőzte a harmadik perctől emberhátrányban futballozó Kolumbiát kedden a H csoport első fordulójának szaranszki mérkőzésén az oroszországi labdarúgó-világbajnokságon.

 • Gyermekprostitúció miatt tartóztattak le két férfit Miskolcon

  Gyermekprostitúció miatt tartóztattak le két férfit Miskolcon

  Gyermekprostitúció miatt helyezett előzetes letartóztatásba egy hónapra két férfit a Miskolci Járásbíróság. Egy 15 éves lányt kényszerítettek pénzért szexuális együttlétekre a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Ózdon és környékén – közölte Gyurán Ildikó, a Miskolci Törvényszék szóvivője az MTI-vel hétfőn.

 • Hoppá! Íme a sör jótékony hatásai

  Hoppá! Íme a sör jótékony hatásai

  Kánikula idején talán még a keserű nedűt kevésbé kedvelők is előszeretettel fogyasztanak el egy-egy korsó sört, amiről most kiderült, nemcsak remekül hidratál, de az egészségednek is jót tesz.

 • 75 éve írunk golyóstollal

  75 éve írunk golyóstollal

  Hetvenöt éve, 1943. június 10-én szabadalmaztatták Argentínában a magyar Bíró László József golyóstollát, amelyet a köznyelv angol nyelvterületen ma is biro pen, avagy röviden biro néven emleget.