2019. december 12., csütörtök
Gabriella

Egyéb Eger

Dr. Berecz szenvedélye a gyógyítás

Évtizedek óta az Eger melletti Kápolnán végzi áldozatos munkáját dr. Berecz József háziorvos, homeopátiás orvos, akinek tapasztalata, kedves, önzetlen segítőkészsége sokak számára hívószó a település rendelőjébe.

– Hogyan dönt az ember az orvosi pálya mellett?


– A gimnáziumi évek voltak a meghatározóak az egri Gárdonyi Géza Ciszterci Gimnáziumban, ahol volt egészségügyi felkészítés, jártunk kórházakba. Megtanultuk a betegek ápolását, az előkészítéseket. Eleinte még ódzkodtam az orvosoktól, de aztán megszerettem ezt az életet, ezt a pályát. Így kezdődött.

– Amiről ön nagyon híres – nemcsak itt, a környéken, de országos szinten is –, az a homeopátia. Miben különbözik ez a szokványos gyógymódoktól?


– Alapvetően magas higításokat alkalmazunk, ami azt jelenti, hogy a kiindulási törzsanyagot – ami lehet állati, növényi vagy ásványi eredetű – potenciáljuk, és ennek az eljárásnak a során állítjuk elő ezeket a homeopátiás golyócskákat, amelyek például allergiás reakciókat biztosan nem okoznak, mint ahogy az sokszor előfordul a hagyományos gyógyszereknél.

Dr. Berecz József háziorvos, homeopátiás orvos

Dr. Berecz József háziorvos, homeopátiás orvos

 

– Hogyan sikerült a betegeivel, illetve a családjával elfogadtatni azt, hogy ezzel foglalkozik – hiszen 1974-ben lett háziorvos, majd 2001-ben végzett homeopataként –, és hogy ilyen lehetőségek is vannak, ha elmennek a rendelőjébe?

Családapaként is bizonyított

Azt is sokan tudják, hogy dr. Berecz József gyermekei szintén igen szép sikerekkel büszkélkedhetnek, no nem az orvostudomány, hanem az élet más területein. Idősebb fia, Berecz Kálmán a Macskaárvaháznak is otthont adó Kápolna település polgármestere, aki édesapjához hasonlóan hatalmas szívvel, elhivatottsággal végzi munkáját a kápolnaiak életének szebbé tételéért. Nem kisebb elánnal éri el sikereit a Lokálban már bemutatott várúr, Berecz Mátyás, aki apukájához és bátyjához hasonló szerénységével, kedvességével „terelgeti” az egri várat, legalábbis annak történéseit, szépülését.

– Kezdetben kétkedve fogadták, de amikor egyre többen megtapasztalták, hogy ezek a módszerek működnek, akkor lelkes, hogy úgy mondjam „homeopatákká” váltak a pácienseim is. A családom is csodálkozott, eleinte szkeptikusak voltak, de amikor látták a hatását, akkor nyilván örültek neki. Az első unokámnál máris alkalmaztam a homeopátiát, sikerrel. Annak viszont nagyon nem örültek, amikor hétvégente képzésekre kellett járnom, amíg elsajátítottam ezt a tudományt.

– Van-e ennek a gyógyításnak határa?

– Nagyon sok esetben gyógyíthatatlan betegeknél is lehet alkalmazni. Nyilván akut, életveszélyes, sürgősségi ellátásoknál nem használható, de más esetekben fel lehet gyorsítani vele a gyógyulást. Meghűléseknél, szövődmények esetében hatásos igazán a homeopátia, csecsemőknél is, akik sokszor hagyományos gyógyszert még nem is kaphatnak.

Szerző: Lokál

Kapcsolódó Cikkek

 • Nevezz és nyerj a Csarnok Kupán!

  Nevezz és nyerj a Csarnok Kupán!

  A 39 éves múlttal rendelkező Csarnok Kupa a térség egyik kiemelkedő téli teremlabdarúgó tornája, mely az elmúlt években nemzetközi eseménnyé nőtte ki magát.
  Az MLSZ Zala Megyei Igazgatóságának szakmai partnerségével rendezett tornára három kategóriában – Öregfiúk 2. (45+), Öregfiúk 1. (34+), Felnőttek – lehet nevezni.

 • Pár óra alatt elfogytak a jótékony sütik

  Pár óra alatt elfogytak a jótékony sütik

  A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat idén már harmadik alkalommal rendezte meg a Karácsonyi Jótékonysági Vásárt, amit olyannyira nagy érdeklődés fogadott, hogy fél délelőtt alatt elkapkodták a süteményeket.