EUR: 329,44 Ft
CHF: 301,04 Ft
2019. december 14., szombat
Szilárda

Belföld

Átláthatatlan pénzmozgások a Jobbik háza táján

Vona Gábor és az általa vezetett radikális párt szeretettel dobálózik olyan szavakkal, mint az átláthatóság, vagy az elszámoltathatóság. Szívesen mutogat másokra, ha pénzköltésről van szó, ám a párt által közpénzekből pénzelt alapítványairól már nem beszél olyan büszkén.

Vona a Jobbik által közpénzekből pénzelt alapítványairól már nem beszél annyira büszkén. Az atlatszo.hu-nak még 2015-ben sikerült közérdekű adatigénylés formájában sortűz alá venni a magát feddhetetlennek és átláthatónak beállító Jobbikot.


Kiderült, hogy az országgyűlési választásokon leadott szavazatok után kapott állami támogatást, azaz közpénzt, Vonáék évek óta arra használja, hogy pártalapítványi láncolatukon keresztül pénzeljék a jobbikos Iránytű Intézetet és a Barikád című hetilapot, de szívesen költenek az Alfahír nevezetű hírportálra és a Hatvannégy Vármegye Alapítványt is ezekből a pénzekből látják el.

A két évvel ezelőtti adatok szerint csak az Alfahír hajszál híján 40 millió forintnyi közpénzt tehetett zsebre a Kiegyensúlyozott Médiáért Alapítványnak köszönhetően, míg a jobbikos elemzőintézet – az Iránytű – 2014-ben 65 millió adófizetői forinttal lett gazdagabb. Az Iránytű Intézet megalakulása óta csaknem 400 millió forintot kapott a radikális párttól olyan tanulmányokért, melyekről nem szívesen beszél a Jobbik vezetése – írja a 888.hu.


Kapcsolódó Cikkek