EUR: 331,09 Ft
CHF: 302,29 Ft
2019. december 07., szombat
Ambrus

Külföld

Elhunyt egy világháborús “titkos szökés” utolsó túlélője

Az amerikai Oregon államban még január 22-én 94 évesen elhunyt Harold Hayes egykori katonaorvos, az utolsó túlélője egy amerikai egészségügyi csoportnak, amely a második világháborúban két hónapig bujkált a nácik megszállta Albániában, de amelynek sikeres megmeneküléséről hosszú évekig nem beszéltek nyilvánosan, hogy megvédjék az őket segítő partizánokat – értesült az AP hírügynökség.

Hayes 12 másik katonaorvossal, 13 ápolónővel és a négyfőnyi személyzettel együtt szállt fel egy repülőgépre 1943. november 8-án Szicíliában, hogy sebesült katonákon segítsenek Olaszországban. A rossz idő miatt azonban repülőgépük letért az útról, és német vadászgépek támadásainak célpontja lett, mielőtt sikerült újból elbújnia a felhők között. Időközben azonban elfogyott az üzemanyag és kényszerleszállást hajtottak végre albán területen.


A repülőgépet sikerült letenni a földre, ám kerekei beleragadtak a sárba és a gép hirtelen állt meg. A balesetben egyedül a pilóta sebesült meg, térdsérülése miatt járóképtelenné vált, és a többiek voltak kénytelenek magukkal hurcolni a csaknem 1000 kilométeres vándorlásuk során.

A hosszú bolyongás közben vérhastól szenvedtek, éheztek, megtetvesedtek és állandó félelemben voltak, hogy német járőrökbe botlanak. Voltak olyan napok, amikor 24 órán át megállás nélkül gyalogoltak. A hadsereg eltűntnek nyilvánította őket, a hozzátartozóikat is értesítették erről.


November végén a brit hírszerzés megtudta, hogy az eltűnt amerikai repülőgép Albániában ért földet, és valamennyi utasa túlélte a landolást. Ezután a britek és az amerikaiak akciókat dolgoztak ki a kimenekítésükre.

1944. január 9-én a csoport tagjai közül 27-en felszálltak egy brit bárkára. Három ápolónő, aki hátramaradt a németek megszállta Berat városban, később málhás szamarak hátán jutott el a tengerpartra, majd onnét márciusban egy torpedónaszád fedélzetén Olaszországba.

A mentőakciót évekre titkosították, mert egyes partizánokat, akik segítették az amerikai orvosokat és nővéreket, a megszálló németek agyonlőttek, később pedig Enver Hodzsa, Albánia kommunista diktátora végeztetett ki olyanokat, akiket az amerikaiak támogatásával gyanúsított.

Kapcsolódó Cikkek