EUR: 329,61 Ft
CHF: 301,27 Ft
2019. december 13., péntek
Luca, Otília

Külföld

Előzetesbe kerültek a korrupt Arad megyei határrendészek

A Temes megyei törvényszék korrupció gyanúja miatt előzetes letartóztatásba helyezte csütörtök este a Gyula-Varsánd határátkelőhelyen szolgálatot teljesítő román határrendészek egyik váltásvezetőjét, és házi őrizetet rendelt el további 17 határrendész ellen, akik a magyar-román határ Arad megyei átkelőhelyein teljesítettek szolgálatot – írta az Agerpres hírügynökség.

Az Arad megyei határrendészek ellen a romániai korrupcióellenes ügyészség (DNA) indított vizsgálatot szerdán. A DNA közleménye szerint a váltásvezető rendőrfelügyelő a 2016 szeptembere és novembere közötti időszakban 150 és 41000 euró (46 ezer és 12,7 millió forint) közötti összegeket kért és kapott csúszópénzként. A megvesztegetés fejében lehetővé tette olyan áruszállítmányok beléptetését Romániába, amelyek nem rendelkeztek az eredetüket igazoló iratokkal. Más esetekben azért kért és kapott csúszópénzt, hogy arra ösztönözze a magyar-román és a szerb-román határátkelőkön dolgozó kollégáit, hunyjanak szemet egyes csempészcigaretta, és használt gumiabroncs-szállítmányok törvénytelen beléptetése fölött.


A további 17 házi őrizetbe helyezett határrendész 2016 augusztusa és decembere között 10 és 50 euró közötti csúszópénzeket fogadott el ugyanazoktól a megvesztegetőktől egy-egy törvénytelen szállítmány beléptetésekor.

Az ügyészség a közleményében nem tesz említést arról, hogy az Arad megyei határrendészek embercsempészeket is segítettek illegális bevándorlók Magyarországra juttatásában. Korábban a Digi24 hírtelevízió ügyészségi forrásokra hivatkozva közölt ilyen értelmű információkat.

Kapcsolódó Cikkek

 • Nem jár rosszul a Brexittel Nagy-Britannia

  Nem jár rosszul a Brexittel Nagy-Britannia

  Boris Johnson elsöprő győzelme után szinte biztosra vehető, hogy a britek kilépnek az Európai Unióból (EU). A Brexitnek köszönhetően sok területen visszakaphatja az önállóságát Nagy-Britannia, a 2016-os népszavazást megelőző, gazdasági összeomlást vizionáló várakozások pedig várhatóan nem igazolódnak be – írta a XXI.

 • Sok kérdésben szövetséges Magyarország és Horvátország

  Sok kérdésben szövetséges Magyarország és Horvátország

  Magyarország és Horvátország sok stratégiai kérdésben szövetséges, sok fontos kihívást szinte azonosan ítél meg, jelentős kérdésekben egymásra vannak utalva és gazdasági együttműködésük is szoros – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

 • Íme Soros szervezeteinek legújabb akciója

  Íme Soros szervezeteinek legújabb akciója

  A napokban hívta fel egy amerikai internetes oldalon a magyar felmenőkkel rendelkező Ernest Istook újságíró arra a figyelmet, hogy Magyarországgal szemben a deep state, tehát a hálózati jelleggel működő duális háttérhatalom aktivizálódott az elmúlt időszakban. Ennek kapcsán a szerző felhívja arra a figyelmet, hogy Soros György hálózata egy politikai nyomásgyakorló csoportot hívott életre 2018 tavaszán Transatlantic Democracy Working Group (TDWG) néven, amely egyfajta munkacsoportként működik, és az Egyesült Államok volt kormánytisztviselői, nemzetbiztonsági és más illusztrisnak tekintett szakértők alkotják – írja a Századvég Alapítvány a közleményében.