EUR: 312,89 Ft
CHF: 275,82 Ft
2019. március 20., szerda
Klaudia,

Egyéb Salgótarján

Elpusztult az itthon telelő fehér gólya

Január, a fehér gólya a leghidegebb időszakokban is tudott táplálkozni, a korábbi évek tapasztalatai szerint havas időben egy marhakarám környékén vadászott a felzavart egerekre és pockokra. A szakemberek készen álltak arra, hogy szükség esetén etessék a negyedik alkalommal is áttelelni készülő példányt.

A Január nevű áttelelő madár január 12-én pusztult el, tetemét a Fővárosi Állat- és Növénykertben Sós Endre vezető állatorvos vizsgálta meg. Az elhullás oka a madár emésztőrendszerében a táplálékállatok szőréből és egyéb emészthetetlen részeiből képződött úgynevezett bezoár okozta gyulladás és elzáródás volt, aminek kialakulása valószínűleg a főként kis rágcsálókból álló táplálkozásra vezethető vissza. Mindazonáltal a gólyák túlnyomó többségének az ilyen emészthetetlen táplálék-összetevők nem okoznak gondot, ezektől (a baglyokhoz hasonlóan) napi többszöri köpeteléssel probléma nélkül megszabadulnak – közölte az Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület az MTI-vel.


Annak ellenére, hogy az áttelelés rendkívül kockázatos döntés, az itt maradó gólyák rendkívül jól bírták a telet az elmúlt években és a mostani kemény fagyok idején is. Többségük az alapvetően szükségtelen emberi segítség nélkül vészeli át a fagyos hónapokat, a Januáréhoz hasonló elhullásról eddig nem volt hazai adat.

Kapcsolódó Cikkek