2019. december 14., szombat
Szilárda

Külföld

Elrendelték a dél-koreai kulturális miniszter letartóztatását

Elrendelte szombaton a bíróság Dél-Koreában Cso Jun Szan kulturális miniszter és Kim Ki Csun korábbi elnöki tanácsadó letartóztatását, amiért feketelistát vezettek több ezer művészről és értelmiségiről.

A vád szerint mindkettejüknek szerepük volt abban, hogy a szöuli vezetés feketelistát állíttatott össze a kormányt bíráló művészekről és értelmiségiekről, akik aztán semmilyen állami támogatásban nem részesülhettek. A miniszter és a korábbi tanácsadó ellen a többi között hivatali visszaélés a vád.


A 9000 nevet tartalmazó listát a gyanú szerint az elnöki hivatalban állították össze, majd átadták a kulturális tárcának. Szerepelt rajta Nemzetközi Man Booker díjjal kitüntetett írő és cannes-i nagydíjas filmrendező is. Három, korábban vezető beosztású tisztségviselőt már letartóztattak az ügyben.

Pak Gun Hje államfőt ettől függetlenül egy korrupciós ügy miatt december elején felfüggesztette hivatalából a szöuli törvényhozás, miután kiderült, hogy az államfő egyik közeli barátja kormányzati és személyi döntésekbe is beleszólhatott, holott soha semmilyen hivatalos tisztsége nem volt. Emellett a vád szerint a kormányzat hatalmas összegeket sajtolt ki koreai nagyvállalatokból, és a pénzek olyan alapítványoknál kötöttek ki, melyeket az elnök barátja irányított.

Kapcsolódó Cikkek