EUR: 331,65 Ft
CHF: 303,32 Ft
2019. december 10., kedd
Judit

Külföld

Ennek a nyolc embernek több pénze van, mint a fél világnak

A nyolc leggazdagabb embernek akkora a vagyona, mint a világ szegényebb felének. Az adatot közlő Oxfam jótékonysági szervezet szerint óriásira tágult a gazdagok és szegények közötti szakadék.

„Obszcén, hogy annyi gazdagság összpontosul ilyen kevés kézben, amikor a földön minden tizedik ember naponta kevesebb mint két dollárból él” – jelentette ki Winnie Byanyima, az Oxfam egyik igazgatója, és hangsúlyozta, hogy az egyenlőtlenség aláássa a demokráciát. A statisztikai adatok szerint a világ leggazdagabb nyolc embere akkora vagyon fölött rendelkezik, mint a föld szegényebb feléhez tartozó 3,6 milliárd ember.


A legnagyobb vagyona nettó 75 milliárd dollárral a Microsoft társalapítójának, Bill Gatesnek van. Őt a spanyol Amancio Ortega, az Inditex divatcég alapítója követi a sorban 67 milliárd dollárral, a harmadik Warren Buffett, a Berkshire Hathaway legnagyobb részvényese 60,8 milliárddal, a negyedik a mexikói Carlos Slim Helú, a Grupo Carso tulajdonosa 50 milliárd dollárral, az Amazon alapítója és vezetője, Jeff Bezos 45,2 milliárd dollárral az ötödik, a Facebook társalapítója és vezetője, Mark Zuckerberg 44,6 milliárddal a hatodik, Larry Ellison, az Oracle társalapítója és vezetője 43,6 milliárddal a hetedik, nyolcadikként pedig Michael Bloomberg, a Bloomberg LP tulajdonosa zárja a sort nettó 40 milliárd dolláros vagyonnal.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek