EUR: 303,00 Ft
CHF: 266,09 Ft
2017. augusztus 23., szerda
Bence

Külföld

ENSZ: óriási veszélyben vannak a civilek

Moszul nyugati felében, amelyet még az Iszlám Állam nevű terrorszervezet ellenőriz, 750 ezer civil van rendkívüli veszélyben – figyelmeztetett kedden az ENSZ.

Abdul-Amír Rasíd Jaralláh, az iraki hadsereg altábornagya nem sokkal korábban bejelentette: megkezdődtek az előkészületek az észak-iraki város nyugati felének felszabadítására. Az iraki hatóságok hétfőn jelentették be, hogy a Tigris folyó által kettészelt Moszul keleti felét teljesen ellenőrzésük alá vonták. Jaralláh szavai alapján a város nyugati részének felszabadítása két-három napon belül megkezdődik.

“Bízunk abban, hogy mindent meg fognak tenni a Tigris nyugati partján élő több százezer ember védelme érdekében. Tudjuk, hogy rendkívüli veszéllyel néznek szembe, és aggódunk az életükért” – hangsúlyozta Lise Grande, az ENSZ iraki humanitárius ügyekért felelős koordinátora, aki azt is mondta, némileg megnyugtatja, hogy a város keleti felében sokaknak nem kellett elhagyniuk otthonukat.

Irak akkor második legnagyobb városát 2014-ben rohanta le az Iszlám Állam, gyakorlatilag megfutamítva a kormányerőket, akik tavaly októberben indítottak offenzívát Moszul visszafoglalására. Azóta 180 ezren menekültek el a városból, de 550 ezren nem hagyták el az ostromlott keleti városrészt.

Kapcsolódó Cikkek