EUR: 330,80 Ft
CHF: 301,78 Ft
2019. december 06., péntek
Miklós

Extra

Erzsike néni: Erzsébet királynő rokona vagyok

Hatvan évig különös titkot őrzött K. Rólyai Erzsike néni, a nyugdíjas orvos írnok, aki rokona Erzsébet királynőnek, a brit uralkodónak. Míg Erzsike néni a Szolnok megyei Rákócifalván, egy kockaházban tengeti napjait, az angol királynő hat kastélya közül választhat, hogy melyikben pihenjen.

Erzsike néni nyugdíja csupán 62 ezer forint, előfordul, hogy hó végén szűkösebben élnek, de a férjével, Karcsi bácsival soha nem panaszkodnának erre. Szüleivel valaha pompás kastélyban laktak, most egy 70-es évekbeli kockaház az otthonuk.


virag_marci: II. Erzsébet rokon

Nekik nem volt fényes esküvőjük

Akár hercegnő is lehetne

– A nagymamám gyakran emlegette, hogy Erzsébet királynő rokonai vagyunk. Kérte, ezt soha ne felejtsem el, legyek rá mindig büszke – meséli sugárzó szemekkel a Lokálnak Erzsike néni. – Az őseim annak a Rhédey családnak a leszármazottai, akik az angol királyi udvarban 13 nemzedék óta jelen vannak. Rhédey Klaudia volt Viktória királynő édesanyja, és ükanyja a mostani uralkodó, II. Erzsébet királynő negyedik gyermekének, Eduárd grófnak. A múlt század közepéig féltve őriztük a származásunkat igazoló dokumentumokat, végül a szüleim beledobták a Körösbe, még a kutyabőrre írt nemesi levél is a habokba veszett, mert féltek, hogy bajuk lehet belőle

Rákosiék kitelepítették Erzsike családját. A hatezer holdas birtokot és kastélyt hátrahagyva egy mezőszéki, lepusztult tanyán nyomorogtak, néhány tyúk, egy disznó és egy tehén volt mindenük. Éjszaka, amikor levágták a disznót, bekopogott a mezőőr, egy egész sonkát kért a hallgatásáért. Erzsike szüleinek akkor is eszébe jutott, hogy az angol uralkodóház királynője a rokonuk. Igaz, ettől nem éltek jobban, de erőt, tartást adott, hogy méltósággal viseljék a megpróbáltatásokat.


– Szívesen rányitnám az ajtót Harry és Vilmos hercegre, kifaggatnám a rokonokat, hogyan élnek – folytatja Erzsike néni. – Amúgy nekem is van egy Károly hercegem, ő az autószerelő férjem, akivel ötvenéves házasok vagyunk, és ma is a tenyerén hordoz.

virag_marci: II. Erzsébet rokon

A veresegyházi medvepark vezetője Kuli Bálint szintén távoli rokona a királyi családnak

 

Hatvannégy éve uralkodik

Erzsébet 1926. április 21-én, Londonban született, eredeti neve Elizabeth Alexandra Mary Windsor. Hatvannégy éve, 1953. június 2-án koronázták meg, ő a leghosszabb ideje trónon lévő uralkodó a nők közül. Hétköznapjait a XVIII. században épült, londoni Buckingham-palotában tölti, ahol 775 szoba található, 92 iroda, 52 királyi és vendégháló, illetve 78 fürdőszoba van.

Kapcsolódó Cikkek

  • Fölszállott a páva – Mostantól a nézők is szavazhatnak

    Fölszállott a páva – Mostantól a nézők is szavazhatnak

    Péntek este az első középdöntővel folytatódik a Fölszállott a páva gyermekévadának élő műsora a Duna Televízión. Magyarország egyetlen néptáncos és népzenei tehetségkutatójában most is négy kategóriában mutatja meg tudását a korábban továbbjutott 12 produkció, akik közül a december 20-ai döntőbe a zsűri  juttatja tovább a legjobb négy produkciót.

  • Rekordot döntött A Dal 2020

    Rekordot döntött A Dal 2020

    A magyar könnyűzene letette a voksát, minden eddiginél több, 559 nevezés érkezett A Dal 2020 pályázati felhívására. A hatalmas érdeklődés és a jelentkezők száma is azt mutatja, hogy a műsor készítői jó döntést hoztak azzal, hogy jövőre az Eurovíziós indulás helyett közvetlenül a magyar dalokat, tehetségeket, értékteremtő produkciókat támogatják.