2018. július 21., szombat
Dániel, Daniella

Belföld

Ez az a hely, ahol csokit lehet reggelizni

Tényleg csokoládéból van a kastély? Tényleg minden csokoládéból készült? Ilyen kérdésekkel és várakozással vannak tele Willy Wonka (a Charlie és a csokigyár című film főhőse) rajongói, akik örömmel törnének egy darabot a „csokoládépalota” kerítéséből.

Árpádföldön, a Bekecs utca 22. alatt található Csokoládé Múzeum épülete ugyan hagyományos anyagokból épült, a kerítés is kovácsoltvasból van, de senkit sem ér csalódás, hiszen sok-sok csokit kóstolhat, aki részt vesz a Csokoládé Múzeum programjain, fenséges ízutazásain.


csoki4

Farkas Elemér és a csokiszökűkút

A sokak által csokoládépalotának nevezett épület 1902-ben nemesi vadászkúriának épült, a grófi Wágner család tulajdonában lévő egybefüggő vadászbirtok közepén. A II. világháború után közintézmények kaptak helyet az épületben: iskola, rendőrség, mozi, művelődési ház. Az állaga és kialakítása azonban már nem felelt meg a közoktatási elvárásoknak, ezért az önkormányzat 1998-ban értékesítette.

 

A Csokoládé Múzeum alapítója, Farkas Elemér – aki több mint húsz éve foglalkozik csokoládéval – új telephelyet keresett a cégének. Amikor meglátta ezt az épületet, a kopott falakat egy elvadult parkban, igazi csokoládékedvelőhöz illően azonnal megérezte a ház lelkét, és máris egy látványosan restaurált Csokoládé Múzeumot látott. A szerelem első látásra megvolt, a tervek gyorsan papírra kerültek, majd elkezdődtek a munkálatok.
A poros épület lépésről lépésre változott át ragyogó kastéllyá. Közben gyűltek a korabeli bútorok, csokoládétörténeti emlékek. Több évig tartott az aprólékos munka, a park rendbehozatala, a kerítés elkészítése.


A kakaófát ábrázoló kapu azóta kitárult, ahogy a vendégek belépnek az épületbe, máris érzik a csokoládé illatát, és a csokiszökőkútból mindjárt meg is kóstolhatják. A vendégek számára a Csokoládék tere nyújtja a kulturális feltöltődés lehetőségét: százéves csokoládékészítő és boltoseszközöket, régi nagy csokoládégyárosok termékeit és csomagolásait tekinthetik meg itt, ahol minden tárgynak megvan a saját története.

csoki1

Kakaófát ábrázol a kapu

Következő lépésként a résztvevők saját csokoládét készíthetnek, aztán forró csokoládéval a kezükben ülhetnek be a filmmúzeumba, hogy egy korabeli mozi segítségével visszatekintsenek a csokoládé érdekes történetére. A film után előadást hallgathatnak a csokoládéról, kérdéseket tehetnek fel az előadónak. Befejezésképpen a Csokoládé Múzeum mintaboltjában kedvükre válogathatnak a legfinomabb csokoládékból. A helyszín hónapról hónapra új, színes programokkal várja az érdeklődőket, márciustól pedig bárki kipróbálhatja a csokoládés reggelit.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

  • Felértékelődött a diákmunka a munkaerőhiány miatt

    Felértékelődött a diákmunka a munkaerőhiány miatt

    Felértékelődött a diákmunka a munkaerőhiány miatt, szinte nincs olyan szektor Magyarországon, ahol ne látnák szívesen a diákokat – mondta Hegedűs Csaba, a Prodiák Iskolaszövetkezet operatív igazgatója az M1 aktuális csatornán szombaton.

  • Fél évszázad után változás a budapesti patkányirtásban

    Fél évszázad után változás a budapesti patkányirtásban

    Negyvenhét évig a Bábolna Bio végezte a fővárosban a patkányirtást, ám a legutóbbi közbeszerzési eljárást egy kisebb cégekből álló konzorcium nyerte el. A Bábolna a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz fordult, amely azonban az eljárás lezárultáig engedélyezte a szerződéskötést az új szereplővel, különben veszélyesen elszaporodhatnának a rágcsálók – írja szombati számában a Magyar Idők.