EUR: 329,43 Ft
CHF: 299,37 Ft
2019. december 13., péntek
Luca, Otília

Életmód

Ezt főzzük, ha üres a kamra

Január végén mindenkinek lapos a pénztárcája. Egy ügyes háziasszony ilyenkor kénytelen fillérekből kihozni a családi menüt. Ebben szeretnénk segíteni.

Zabpelyhes palacsinta, citrommal


Hozzzávalók: 20 dkg liszt, 5 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1/2 csomag sütőpor, 1 db citrom reszelt héja és leve, 2 db tojás, 5 dkg vaj, 3-4 ek. zabpehely, 3 dl tej, 1 csipet só, olaj

Elkészítés: a tojásokhoz hozzáadjuk a porcukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat és a sót, majd kikeverjük. Ezután hozzákeverjük a tejet, a fél citrom levét, majd hozzászitáljuk a sütőporral elkevert lisztet és a hűtőbe tesszük néhány órára.  A palacsintasütés előtt fakanállal a masszához keverjük a zabpelyhet és az olvasztott vajat.
Egy teflonserpenyőt kikenünk olajjal, ezután a masszából kisebb halmokat kanalazunk bele, majd lassan mindkét oldalát barnára sütjük.


paradicsomlevesKlasszikus paradicsomleves
Hozzávalók: 2 ek. liszt, 3 ek. olaj, 1 kk. pirospaprika (őrölt), 8 dl paradicsomlé, 1 dl víz, 1 csipet só, cukor ízlés szerint, 10 dkg betűtészta

Elkészítés: a lisztet az olajjal csomómentesre keverjük, majd világosra pirítjuk. Beleszórjuk a paprikát, elkeverjük, majd a paradicsomlevet fokozatosan adagolva csomómentesre keverjük. A tűzhelyre visszatéve hozzáadjuk a tésztát és addig főzzük, míg az megpuhul.

omelet-648197_1920Mindent bele omlett

Hozzávalók: 12 db tojás, 11 dkg vaj, maradék zöldségek a hűtőből (paradicsom, paprika, uborka, répa, petrezselyem stb.), só ízlés szerint, bors ízlés szerint

Elkészítés: enyhén sós, lobogva forró vízben blansírozzuk a zöldségeket, majd azonnal jeges vízbe tesszük, lecsöpögtetjük  és felaprítjuk őket. Melegítsünk fel egy tányért, és kenjük meg a közepét olvasztott vajjal, sóval és borssal szórjuk meg, majd tegyük félre. A tojásokat üssük egy nagyobb tálba, enyhén sózzuk, majd felverjük. Hozzáadjuk a felaprított zöldségeket. Egy serpenyőben felmelegítjük a tisztított vajat, és amikor már forró, hozzáadjuk a tojásos keveréket. A tojást nem kell nagyon barnása sütni, amint úgy tűnik, hogy elkészült, már jó. Rázzuk meg a serpenyőt, vagy nyúljunk alá egy lapáttal, hogy fellazítsuk. Hajtsuk félbe az omlettet, és tegyük az előkészített tányérra, tálalás előtt a tetejére tegyünk egy kis vajat.

Kapcsolódó Cikkek