EUR: 338,10 Ft
CHF: 319,23 Ft
2020. február 28., péntek
Ákos, Bátor

Egyéb Székesfehérvár

Fa Nándor a 8. helyen fordult a földkerülő verseny utolsó harmadában

Január 9-én hajnalban a 60 láb hosszú Spirit of Hungary nevű vitorlásával Fa Nándor megkerülte a legdélebbi fekvésű szárazföldet, a Horn-fokot. A 63 éves fehérvári sportember a VIII. Vendée Globe egyszemélyes földkerülő verseny 8. helyén áll, a verseny távjának közel 70 százalékát teljesítette.

Fa Nándor innentől már az Atlanti-óceánon hajózhat északnak, Európa felé. A legendás vitorlázó, aki már többször is megkerülte a földet, a Horn-fok előtti utolsó néhány száz tengeri mérföldet főként hátszélben teljesítette. Előtte a mezőnyt uraló franciák haladnak, de saját tervezésű és építésű hajójával elért teljesítményét mindenki csodálja. Az első helyen Armel Le Cléac’H, a másodikon Alex Thomson, a harmadikon Jérémie Beyou vitorlázik.


Székesfehérvár, 2014. március 23. Fa Nándor vitorlázó Spirit of Hungary nevű, 18 méteres karbonvitorlásának a fedélzetén, Székesfehérváron 2014. március 23-án. Fa Nándor a hajóosztály világbajnoki sorozatában indul majd a vitorlással. A hároméves terv csúcspontja a 2016–17-es Vendée Globe szóló, nonstop földkerülő versenye lesz. A világhírű hajóépítő, Paulovits Dénes üzemében készült hajót Fa Nándor műhelyében fejezték be, a munka 16 ezer órát vett igénybe. MTI Fotó: Illyés Tibor

Székesfehérváron mutatta be új hajóját Fa Nándor

MTI Fotó: Illyés Tibor

Fa Nándor rádiós élménybeszámolójában elmondta: csalódott kissé, mert éjjel nem látta a fényeket, de ezért nyilván nem állt meg, és most gőzerővel halad északnak, hogy életében ötödször ismét kikössön egy földkerülő verseny végén Európában. „Bánatomra a jó olvasmányaim elfogytak. Most vagy ismétlek, olyan könyvet olvasok, amit már valamikor olvastam, vagy olyat választok, ami kevésbé érdekel, hátha megjön hozzá a kedvem. Olyan túl sok időm nincs rá egyébként, inkább desszertként olvasok, kis kedveskedés az agyamnak a darálómalom mellett” – írta internetes naplójába a Horn-fok közelében.

Az 1953-as születésű, fehérvári Fa Nándor háromszor kerülte meg a földet egyedül. 1980 és 1985 között barátjával, Gál Józseffel megépítette a 31 láb hosszú St. Jupát nevű túrahajót, amellyel 1986–87-ben délről kerülve a Jóreménység fokát és a Horn-fokot, körülvitorlázták a glóbuszt. 1993 nyarán Székesfehérvár díszpolgárává választották, Göncz Árpád köztársasági elnök pedig a Magyar Köztársasági Érdemrend tiszti keresztje kitüntetést adományozta neki.


Címkék

Kapcsolódó Cikkek