2019. december 07., szombat
Ambrus

Egyéb

Fagy

Nagy fagyok idején az ember elgondolkodik azon, milyen jó is az otthon melege (főleg, ha megy a fűtés). Amikor a lábát sem tenné ki az utcára, ha nem lenne rákényszerítve.

Amikor a macska odasomfordál és belakja a kutyaházat, vállalva minden veszélyt és konfliktust pár fok melegért. A tó befagyott, gyerekek koriznak és hokiznak rajta, akár egy Brueghel-festményen.


Valahogy belülről, a ház ablakából mindez olyan idilli. És azután az ember olvassa a híreket, hogy a zord, cudar időjárásban hányan vesztették életüket, fagytak meg. És ezen is elgondolkodik.

Vajon miként, miért és mikor kerültek olyan életszituációba, amelynek nem egy otthon, hanem az utca lett a vége? A 90-es években nagy tudású pedagógus ismerőseim veszítették el családjukat (előbb persze a munkájukat), mert a biztosat a sok pénzzel és gyors meggazdagodással kecsegtető bizonytalanra cserélték. Azután adósságból adósságba lavíroztak, és az akkoriban növekvő munkanélküliség magával ragadta a hátországot (család), majd egy idő után már az asszonynak is elege lett a különböző próbálkozásokból, és kitette ura szűrét az utcára. Sok ilyen volt. Nagyon sok.


És jött a kannás bor, az ellopott tolókocsiban előadott nyomorékká válás et cetera. Most meg itt van ez a fagy. Ami a korcsolyázó fiataloknak hatalmas, felszabadító élmény, az az utcán élőknek újabb kihívás és küzdelem a túlélésért.

De legalább már szociálisan biztosított a melegedő (nem volt ez mindig így az egykori Demszky-érában). S most talán már kivagyiságból sem mondanak nemet erre a lehetőségre. Mert két évtizeddel ezelőtt ez szinte sikk volt. Meg a reménytelenség miatt a „minden mindegy” hozzáállás. Ma már más a helyzet. Lehet dolgozni. Állás, hely van. Annak, aki akarja. És akkor a fagy is elviselhetőbb lesz. Mindenkinek.

Kapcsolódó Cikkek

 • A tehetségeket díjazták

  A tehetségeket díjazták

  November 22-én a Babits Mihály Kulturális Központ rendezvénytermében adta át Ács Rezső polgármester az idei…

 • Hajrá, Kék Tigrisek!

  Hajrá, Kék Tigrisek!

  Jó hír a tatabányai kézilabda kedvelőinek: a hazai ligában elverték a Budakalászt a Kék Tigrisek, és közben meglett az EHF Kupa csoportkörének sorsolása is.

 • Országos jelentőségű a Giro

  A rajt- és célvárosok – Budapest, Győr, Székesfehérvár és Nagykanizsa -, illetve a fővárosi kerületek vezetőinek tartott prezentációt a jövőre Budapestről induló Giro d’Italiáról a GiroHungary2020 csapata.