2019. december 11., szerda
Árpád, Árpádina

Belföld

„Flóra örökre fenn maradt a buszon”

A veronai buszbaleset egyik áldozatának édesapja szívbe markoló üzenetet tett közzé, amely szerint a 15 éves K. Flóra örökre „fenn maradt a buszon”. Eközben a Lokál megtalálta az egyik elhunyt buszsofőr rokonát.

02 k.flora VeronaA 15 éves K. Flóra a Szinyei gimnázium kilencedik osztályába járt. Édesapja, László a közösségi oldalon írt arról, hogy a tragédiáról értesülve hogyan rohant ki fiával Veronába.


– Flóra minden bizonnyal nem szenvedett, már a becsapódáskor életét vesztette. Nem találták meg, örökre fenn maradt a buszon, elment egy másik világba – írta. László arról is beszámolt, hogyan adott könnyeit hullatva DNS-mintát az olasz rendőröknek, akik megható gesztust tettek.

– Később az egyenruhások kivittek a helyszínre. Lezárták a felüljárót és az autópálya egy sávját. A rendőrök egy terítőn gyertyákat gyújtottak, virágokat helyeztek el. Díszőrség mellett búcsúztunk a gyerekeinktől – tette hozzá a gyászoló apa, aki lánya utolsó képével búcsúzott.


02 S. Botond VeronaOsztálytársa, S. Botond szintén nem élte túl a tragédiát. A fiatal focista Dunakeszin élő édesanyja, Szilvia segítséget kért a közösségi oldalon: akinek van képe a síelésről, küldje el neki, mert lelkileg sokat segítene, ha látná, hogy boldogok voltak.

A 18 éves V. Laura tavaly ilyenkor is sítáborban volt, onnan posztolt több képet. Gitározott, remekül lovagolt, a Babits gimnáziumba járt. A barátja mellett ült, amikor az ülés alá szorult, és nem tudott onnan kiszabadulni. Testvérét, a korábbi jégkorongozó Vígh Balázst nemcsak a szülei, hanem a szerelme, Tímea is gyászolja, akivel több mint két éve találtak egymásra. Állítólag a lány is vele volt, de ő megúszta a szerencsétlenséget.

02 P. Normann VeronaIdőközben a 16 áldozat közül újabbról emlékeztek meg: a 20 éves P. Normann halálhírét saját campusa, a Budapesti Gazdasági Egyetem közölte, bár hozzátették: a DNS-azonosításig csak „vélelmezik” a halálát.

A buszt vezető két békéscsabai sofőr – V. János és K. Zoltán – is feltehetően az áldozatok között van. A Lokálnak sikerült megtalálnia János unokatestvérét.

– Igen, az unokatestvérem volt az egyik buszsofőr, aki Verona mellett az életét vesztette – mondta a Lokálnak V. Aranka, aki a sajtóból értesült az olaszországi buszszerencsétlenségről.

– Janival utoljára három hónappal ezelőtt, egy temetésen találkoztam, akkor épp az öccsét, Józsit búcsúztattuk. Szegény édesanyjuknak hatalmas csapás, hogy a második gyermekét is ilyen tragikus hirtelenséggel elveszítette. Úgy tudom, a lányaival együtt ő is Veronába utazott, hogy DNS-mintája alapján azonosítani tudják a fiát.

Nem találtak műszaki hibát az olasz rendőrök
Az olasz hatóságok lezárták a balesetet szenvedett busz műszaki vizsgálatát. Girolamo Lacquaniti veronai rendőrparancsnok szerint nem találtak műszaki hibára utaló nyomot. Ám ez nem jelenti azt, hogy nem is történt ilyen. Egy neve elhallgatását kérő közlekedésrendészeti szakember lapunknak elmondta, hogy egy porig égett busz esetében számos olyan nyom semmisülhet meg, amely semmilyen tudományos vívmány segítségével nem állítható helyre. Vagyis a műszaki vizsgálat leginkább „nem hozott eredményt”, így a műszaki hiba továbbra sem zárható ki. A 16 áldozat azonosítása Szijjártó Péter külügyminiszter szerint elhúzódhat, így elképzelhető, hogy csütörtökig sem lesznek hivatalos eredmények.

Alvászavarban szenvedett a sofőr?

Mivel műszaki meghibásodást nem találtak a hatóságok a balesetet szenvedett buszon, felmerülhet az a lehetőség, hogy a sofőr elaludt. Ezt támasztja alá például, hogy több túlélő szerint az ütközés előtt a busz ráment az út jobb szélén lévő recés sávra, amely pont arra szolgál, hogy felébressze a vezetőt, ha elbóbiskolna a volánnál. Tavaly a bíróság jogerősen is felmentett egy alvási apnoében szenvedő magyar sofőrt, habár a Pécs és Sellye közötti balesetben 23-an megsérültek. A sofőr akkor nem is tudott a betegségéről. Elképzelhető, hogy most is valami hasonló történt Veronában?

– Csak részben, ugyanis egy 2015. áprilisi rendelet szerint az orvosi vizsgálatot végzőnek gondolnia kell arra, hogy a jogosítványt kérő alvási apnoéban szenved. Mivel a buszvezetőknek a jogosítványuk meghosszabbításához évente kötelező az orvosi vizsgálat, ha a sofőr valóban ilyen betegségben szenvedett, arról orvosi dokumentációnak kell lennie – mondta a Lokálnak dr. Szakács Zoltán, a Magyar Alvástársaság elnöke.

A főorvos hangsúlyozta, hogy a jelenlegi szabályozás szerint az orvosnak még kérdőívet sem kötelező kitöltetnie a pácienssel, így ha a beteg nem szól a panaszairól, előfordulhat, hogy ki sem derül az alvászavara.

Kapcsolódó Cikkek