EUR: 329,44 Ft
CHF: 301,04 Ft
2019. december 14., szombat
Szilárda

Belföld

Forró mámor a nagy hidegben

Ilyen téli hidegben mi is esne jobban egy jó meleg italnál. Holnap kezdődik és vasárnapig tart a Forralt Bor Fesztivál és Téli Italmámor, az év első gasztronómiai összejövetele Újbudán, az Allee melletti sétányon.

A forralt borok mellett szívet melengető italválasztékkal készülnek a szervezők. A klasszikus hazai forró nedűk mellett, mint a forralt bor vagy a puncs, igazán különleges „hütte” italokkal is várják a nagyérdeműt.


Természetesen lesz bombardino, azaz tojáslikőr egy kis kávéval és rummal megfűszerezve, boszorkánycsók, ami nem más, mint fűszeres meleg szilvapálinka tejszínhabbal, forralt sör, hazai és nemzetközi gyümölcspárlatok. Mindemellett sokféle kávé, forró csoki, kakaó, tea és még megannyi finomság várja a látogatókat.

A forró italokat igazi téli ételek teszik majd még izgalmasabbá, mint a gőzgombóc, rétes, eredeti faszénen sült erdélyi kürtőskalács, vagy az ínycsiklandó sült kolbászkák.


A belépés az egész családnak ingyenes. Keressék szerkesztőségünk standját, ahol egy Lokál magazin bemutatásáért cserébe kollégáink egy pohár finom forralt borral ajándékozzák meg az első 500 vendéget a rendezvény első napján, azaz január 13-án 12 és 18 óra között.

Az ördög itala hideg napokra

A fesztiválon is megkóstolhatják, de utána otthon is könnyen elkészíthető a Lokál egyik kedvenc téli receptje. Igazi gyümölcsös felüdülést ad a nagy hidegben a „krampampuli”, vagyis az „ördög itala”, melynek neve is valószínűleg a krampusz szóból ered és a legendák szerint Olaszországból érkezett hazánkba.

Elkészítés

Rakjunk egy vastag falú tálba két marék aszalt gyümölcsöt. Szilvát, meggyet, fügét, datolyát, mazsolát. Bolondítsuk meg egy fél marékkal a kedvenc magvainkból, dióval, pisztáciával, mandulával. Tegyünk az edényünk tetejére egy kis lyukú rácsot, majd szórjunk a rácsra kb. 500 gramm kockacukrot. A cukrot öntsük le legalább 4 deci rummal, majd gyújtsuk meg és várjunk, amíg a cukor elolvad és rácsepeg a gyümölcsökre és a magvakra. Az egészet öntsük nyakon másfél üveg száraz vörösborral, majd adjunk hozzá legalább 1 liter fekete teát.

Kapcsolódó Cikkek