2019. december 13., péntek
Luca, Otília

Egyéb Szombathely

Ha január, akkor irány Dél-Afrika!

A szó szoros és átvitt értelmében is páratlan évük lesz a dobóatlétáknak, a kiváló eredmények érdekében pedig keményen kell edzeni. A hatékony felkészülést szolgálja Potchefstroom, amely télvíz idején már sokadik alkalommal ad otthont a Dobó SE kalapácsvetőinek.

– Délelőtt dobnak, délután szökdelnek, futnak és erősítenek, a fárasztó edzések között pedig majd pihennek a lányok és fiúk, akik között idén is ott találjuk az olimpiai és kétszeres Európa-bajnok Pars Krisztiánt, a junior világ- és Európa-bajnok Halász Bencét, de természetesen velünk tart a férfiak közül Hudi Ákos, Rába Dániel és Varga Donát is. A hölgyeket pedig Gyurátz Réka és Gergelics Cintia képviseli – tájékoztatta lapunkat Németh Zsolt mesteredző, aki testvérével, Németh Lászlóval együtt irányítja a Dobó SE legjobbjainak edzéseit.


A mesteredző először 1999-ben járt a dél-afrikai edzőkomplexumban, de azóta is visszavágyik, mert a kitűnő körülmények nagyban hozzájárulnak a jó eredményekhez. – Potchefstroom kiváló időjárása és a magaslati dobópálya lehetővé teszi, hogy kiváló feltételek között készülhessünk. Szükség is lesz erre, hiszen páratlan év lévén számos nagyon fontos verseny vár dobóatlétáinkra – tette hozzá Németh Zsolt.

Fotó: DobóSE

A szombathelyi dobóatléták a tavalyi Dél-Afrikai edzőtáborban Fotó: DobóSE

Márciusban a Kanári-szigeteken a Téli Dobó Európa Kupán, nyáron Kenyában az ifjúsági világbajnokságon, az olaszországi junior Európa-bajnokságon, Lengyelországban az U23-as Európa-bajnokságon, a Csapat Európa-bajnokságon Tel-Avivban, a londoni felnőtt világbajnokságon, majd a szezon végén, augusztusban Tajvanon, az Universiadén (főiskolások, egyetemisták világbajnoksága) bizonyíthatnak a legjobbak.


Gyurátz Réka már ötödik alkalommal vehet részt a dél-afrikai edzőtáborban, és most is nagyon várja. – Szerencsések lehetünk, hiszen a 30 fok körüli hőmérséklet és az edzéskörülmények kiváló lehetőséget teremtenek arra, hogy a kemény januári hidegből egy kis időre kiszakadjunk. Mindig, így most is nagyon várom, szeretek odautazni. Az első napokban akklimatizálódunk, igyekszünk a meleget minél hamarabb megszokni, ez persze elég könnyen megy, hiszen ugyanazon időzónához tartozik Dél-Afrika is, mint Magyarország. Aztán folyamatosan egyre keményebben edzünk, a második héten érjük el a csúcsterhelést, az utolsó héten pedig a legkönnyebbek az edzések. Aztán felmérések jönnek, dobunk, szökdelünk és súlyt emelünk. Remélem, amikor hazamegyünk, már Magyarországon is jó idő lesz – nyilatkozta lapunknak a 21 esztendős Gyurátz Réka, aki egyetemi vizsgaidőszakán túljutva idén minden eddiginél nagyobbat szeretne dobni.

Persze ha nem is sok, de szabadidejük is lesz az atlétáknak. Ilyenkor általában kártyáznak, a szálloda medencéjében időznek, de az oroszlánsimogatót is szívesen keresik fel.

Dél-Afrikába január 22-én utaznak el a Dobó SE különítményének tagjai, majd a háromhetes edzőtábor után, február 9-én minden bizonnyal még felkészültebben érkeznek haza.

Kapcsolódó Cikkek

 • Pár óra alatt elfogytak a jótékony sütik

  Pár óra alatt elfogytak a jótékony sütik

  A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat idén már harmadik alkalommal rendezte meg a Karácsonyi Jótékonysági Vásárt, amit olyannyira nagy érdeklődés fogadott, hogy fél délelőtt alatt elkapkodták a süteményeket.

 • Az úrhatnám polgár Pécsett

  December 6-án mutatták be  Moliere Az úrhatnám polgár című vígjátékát a Pécsi Nemzeti Színházban, Rudolf Péter rendezésében.

 • Vadvilág a Kárpát utcában

  Vadvilág a Kárpát utcában

  Igazán látványos kiállítás nyílt a RaM Művelődési Központban. Vadvilág Magyar Természetfotósok Egyesületének tárlatán a Magyarországon élő állatokat, virágokat, a természet apró csodáit, magyarországi vad tájakat tár a néző felé.