EUR: 345,88 Ft
CHF: 321,72 Ft
2020. augusztus 08., szombat
László

Belföld

Hadházyt nem zavarja a milliárdos földmutyi

Nagy a felháborodás a Tolna megyei gazdák körében, miután kiderült, hogy a zöldbárónak nevezett Twickel György német származású üzletember az új földtörvényt kijátszva strómanokon keresztül szerzett több száz millió forint értékű földet – számolt be a TV2 Tények című hírműsora. Az ügyben a családján keresztül érintett az LMP-s Hadházy Ákos is.

A Tények által megszólaltatott gazdák szerint Twickel néhány emberén keresztül nyert a földárveréseken. A gyanú szerint ezek közül az egyik egy traktorosként dolgozó 21 éves fiatalember, Konyecsni István, akinek jól mehet a szekér, hiszen több száz millió forint értékben licitált földekre. Ő korábban azt állította, hogy soha nem tett ilyet. Egy másik környékbeli fiatalnak se lehet oka panaszra: papíron félmilliárd forint értékben vásárolt földeket.


Fotó: Csudai Sándor

/Fotó: Csudai Sándor

A helyi gazdák szerint az árverések után olyanok jelentek meg, akik korábban soha nem foglalkoztak mezőgazdasággal. Szerintük nyilvánvaló, hogy a földeket strómanok vásárolták fel, mint például a két, vagyonnal aligha rendelkező fiatalember. A Tényeknek egyértelműen azt mondták, hogy Twickel György és holdudvara állhat a földszerzések mögött. A zöldbáró neve mellett pedig előkerül Hadházy Árpád neve is, aki az LMP antikorrupciós szóvivőjének, Hadházy Ákosnak az édesapja. Ő a megyei agrárkamara elnöke és egyúttal Twickel György üzlettársa is.

Korábban az Origo írt arról, hogy az LMP-s politikus Hadházy Ákos édesapja is segédkezett az állami földek megszerzésében Tolna megyében, hiszen vezető tisztségeket tölt be a helyiek által csak zölbárónak hívott Twickel cégeiben.


baro-twickel-gyorgy-origo
Az ügyben már az rendőrség és az ügyészség is vizsgálatot indított, ugyanis a régióban több százra tehető az úgynevezett életjáradéki szerződések száma, amelyeket egy összegben ki is fizettek, tehát valójában adásvételi szerződések köttettek. A Tolna megyei rendőrség 159 rendbeli közokirat-hamisítás vádjával indított eljárást, majd a megyei főügyészség elrendelte a nyomozás újraindítását. Úgy tudni, már bírósági szakaszba jutott a földbotrány, vagyis a csalássorozat.

Az életjáradéki szerződés egyébként azért fontos a földszerzés során, mert azt – az adásvételi szerződéssel szemben – nem kell kifüggeszteni, így nem élhetnek elővásárlási jogukkal az arra jogosultak.

stroman-hadházy-tények-grabb
A Ripost szerint nagy földszerző akciók részese Hadházy édesanyja is, aki a már meglévő több mint 40 hektárja mellé legutóbb Sárpilisen és Várdombon újabb több mint 150 hektárra vetett szemet egy 30 milliós licit keretében. A kisemmizett helybéliek biztosak abban, hogy az ifjabb Hadházy azért „menekült” a korrupcióellenes szólamok mögé, hogy a családja körüli üzelmeket leplezze.

Hadházy Ákosnak, az LMP – ahogy magát hívja – antikorrupciós szakszóvivőjének egyébként több közös vállalkozása is volt apjával, Hadházy Árpáddal. A korrupciós ügyekben máskor rendkívül aktív politikust megkereste a Tények, ám Hadházy érdemben nem válaszolt a Tolna megyei mutyit firtató kérdésekre.

Választ vár a Fidesz

Hadházy Ákos az LMP antikorrupciós szóvivőjének nevezi magát, de ez nem akadályozza meg abban, hogy családján keresztül maga is érintett legyen a Tolna megyei földárverések körüli zavaros ügyekben. A Fidesz felszólítja Hadházy Ákost, hogy válaszoljon arra a kérdésre, miszerint édesapja, Hadházy Árpád valóban közreműködik-e a Tolna megyei zöldbárónak is nevezett Twickel György kétes földszerzési manővereiben. Amennyiben a vádak igazak, Hadházy Ákos újabb példáját nyújtja az ellenzék szokásos viselkedésének; vádaskodnak és korrupcióról beszélnek, miközben saját zavaros ügyeikre nem adnak magyarázatot. A Fidesz várja Hadházy Ákos válaszát.

Kapcsolódó Cikkek