EUR: 331,09 Ft
CHF: 302,29 Ft
2019. december 07., szombat
Ambrus

Extra

Szép volt! Gratulálunk Széll Tamás!

A 30. jubileumi lyoni világdöntőn bronzérmes lett Izland, ezüstérmes Norvégia és az aranyérmet az Egyesült Államok csapata kapta meg. A magyar csapat a negyedik helyen végzett. Ráadásként a legjobb hústál és a legjobb promóciós poszter különdíját kapta a kétnapos versengést lezáró ünnepélyes díjátadón. A mai napra készült Széll Tamás, amióta 2016 tavaszán Budapesten megnyerte a Bocuse d’Or európai döntőjét. A magyar csapat séfjeként a lyoni világverseny első napján utolsóként mutatja meg főztjét a zsűrinek. A döntő helyszínére számos hazai szurkoló érkezett, hogy a főzés napján és holnap, az eredményhirdetésen szurkoljanak a magyar csapatnak.

A 30. jubileumi lyoni világdöntőn a verseny történetében először pedig egy magyar szakember, Jókuti András lesz az esemény első számú műsorvezetője.  A világversenynek otthont adó SIRHA kiállításon, Magyarország standján a nemzetközi szakmai közönség számára olyan neves magyar séfek, mint Szulló Szabina, Bíró Lajos, Jahni László és Kanász László mutatják be a jellegzetes agyar alapanyagokból készített, klasszikus magyar ételeket és a hozzájuk illő borokat, pálinkákat. A napok óta üzemelő standon egyre feszültebb a hangulat; minden látogató a magyar esélyekről, a csapat felkészültségről, hogylétéről érdeklődik, a szurkolók pedig megismertetnek a világgal egy magyar nevet: hajrá Széll Tamás!


A nemzetközi szakácsversenyen kedden és szerdán is 12-12 csapat főz. A kezdéstől öt óra elteltével kell tálalni egy vegán ételt, ezután 35 perccel egy húsételt – mondta el korábban Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke, aki Magyarországot képviseli a 24 tagú zsűriben.

A magyar csapat kedden tizenkettedikként, 9.50-kor kezdhetett el főzni, 14.50-kor találják a vegán ételt, 15.25-kor a húsételt.


A versenyfogások egyik kötelező alapanyaga a különleges bresse-i csirke, de a magyar csapat versenyfogásaiban a nemzeti sajátosságok is feltűnnek. Többféle savanyítást is felhasználnak az ételek elkészítése során, az alapanyagok között pedig szerepel a tokaji bor és ecetek, a magyar erdei gombák és a dió, és a felhasznált tálak formaterve is visszaadja a magyar jelleget.

Széll Tamás foto_magyar bocuse dor akademia facebook

Széll Tamás és különleges bresse-i csirke fotó: Magyar Bocuse d’Or Akadémia facebook

A magyar ételsort kedden reggel hozták csak nyilvánosságra a Magyar Bocuse d’Or Akadémia honlapján. A magyar csapat vegán tálján lesz grillezett zeller magyar szarvasgombával, savanyított erdei medvehagymával és tökmaggal, továbbá cékla, gombák, sült fokhagyma és virágok roppanós levélkével. Készítenek sárgacéklát és hagymadzsemet savanyított bodzával, Tokaji furminttal, paprikával és mustármaggal is, valamint körtét petrezselyemolajban konfitálva, petrezselyemszárral. A tálon lesz pirított póréhagyma fekete borssal és savanyított citrommal, roppanós gyökér és csicsókapüré, valamint dió és gombazselé, Tokaji ecet gyöngyök és savanyított répák. Mártásuk hozzá petrezselyemkrém lesz, továbbá grillezett zellermártás dióval és magyar szarvasgombával.

A húsétel a kötelező bresse-i csirke lesz és tenger gyümölcsei. Készítenek grillezett csirkecombot, szárnyat és belsőségeket, homárt fűszerekkel és erdei gombákkal, csirkemellmozaikot ropogós csirkebőrrel, csirkezsírral és roppanós “tölgyfalevélkékkel”, folyami rákot paprikával, petrezselyemkrémmel és homárhabbal.

A köretek között megtalálható sárgacékla és hagymadzsem savanyított gyökérzöldségekkel, Kisasszondi sajtmártás és magyar szarvasgomba, továbbá marinált zöldborsó savanyított citrommal, mangalicasonkával és csicsókapürével, illetve céklazselé meggyecettel, sült kacsamájjal és zöldalmával, mustár- és tökmaggal, sóskavirággal.

A lyoni világdöntőre kontinentális selejtezőkön át lehetett eljutni, Budapest adott otthont az európai finálénak, amelyet a magyar csapat nyert meg. Széll Tamásék azóta meghatározott terv alapján intenzív tréningen vettek részt. A négyfős magyar csapat mellett 20-30 ember: designerek, szerkesztők, médiaszakemberek dolgoznak, felkészülésüket tanácsadóként segíti Rasmus Kofoed dán séf, a Bocuse d’Or történetének legsikeresebb versenyzője, aki bronz-, majd ezüst- és aranyszobrot nyert a nemzetközi szakácsversenyen, míg koppenhágai étterme, a Geranium idén a harmadik Michelin-csillagot is megkapta.

Aki nem tudott kiutazni, az interneten követheti az eseményeket, és a budapesti Hold utcai piacon szurkolói központot is létrehozott a Magyar Bocuse d’Or Akadémia.

A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap tájékoztatása szerint a Duna televízió és az M1 aktuális csatorna több tudósítással és bejelentkezéssel készül a versenyre. A legjobb séfek összecsapásáról 26 perces összefoglaló műsort vetítenek a Duna televízión szombaton Gasztroangyal előtt.

Kapcsolódó Cikkek

 • Visszatér a színpadra Demjén Ferenc

  Visszatér a színpadra Demjén Ferenc

  Egy év kényszerpihenő után december végi nagy koncertjén tér vissza a színpadra Demjén Ferenc. A 72 éves énekes napról-napra jobban van, a mozgás sem jelent neki gondot, és az elmúlt hónapok történéseire is tisztán emlékszik.

 • Megegyezett L.L. Junior és Csilla

  Megegyezett L.L. Junior és Csilla

  L.L. Junior tegnap közleménybe tudatta a nyilvánossággal, sikerült megegyezniük volt párjával kisfiúk, a hatéves Lacika felügyeletéről.

 • Lefestette magát Gelencsér Timi

  Lefestette magát Gelencsér Timi

  Új szerepben próbálhatta ki magát a TV2 Catch versenyzője, Gelencsér Tímea. A 2016-os Miss World Hungary győztese Borbás Edina legújabb könyvének, A Szeráj borítóján látható a főhősnő, Szófia szerepébe.