2019. december 11., szerda
Árpád, Árpádina

Belföld

Harminc éve nem feledjük az 1987-es havazást – Videó!

Nagy Feró negyven percet gyalogolt a kihalt Budapesten, amíg beért az Egyetemi Színpadra, a Hamlet próbájára, Balázs Péter otthonában pedig a mellékhelyiség ablakáig ért a hó. A harminc éve történt nagy hóesésre és a csikorgó, kemény fagyokra emlékezünk, ami nemcsak Budapestet, hanem az egész országot megbénította.

Akik átélték, azt mondják, félelmetes volt. Főleg Budapest külső kerületeiben és vidéken. A mostanihoz hasonló fagyos időben csak hullott és hullott a hó három napon keresztül. Az 1987-es nagy télben összeomlott az ország: leállt a vonatközlekedés és a szállítások, bezártak az iskolák, nem volt tüzelő, a falvak, városok egy része áram nélkül maradt, az alapvető élelmiszerek is nehezen vagy egyáltalán nem jutottak el az emberekhez, még az utcákon is alig lehetett járni.


A hideg levegő első hulláma már január 8-án megközelítette a Kárpátokat, két nappal később az egész országra kiterjedt a havazás, és megszakítás nélkül folytatódott 36–48 órán keresztül. A hideg levegő betörését heves szélviharok kísérték, a széllökések sebessége volt, ahol elérte az óránkénti 100 kilométeres sebességet. Január 12-én reggelre az ország túlnyomó részét már 20–40 centis, a magasabban fekvő területeket még ennél is vastagabb hótakaró borította.

Balázs Péter sohasem felejti el azt a telet.


Budapest, 2016. január 27. Balázs Péter Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, rendező, igazgató a Hogy volt!? című tv-műsor felvételén, az MTVA Kunigunda utcai gyártóbázisának stúdiójában. A műsorban a Szolnoki Szigligeti Színház előadásait, művészeit idézték meg. MTVA Fotó: Zih Zsolt

Balázs Péter Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, rendező, igazgató /Fotó: MTVA – Zih Zsolt

– Este egy tévéfelvételem volt. Akkoriban még a Rózsadombon, az Aranka utcában laktunk. Egy hivatali kocsit küldtek volna értem, de ez már lehetetlen volt a hatalmas hó miatt. Egy lejtős telken állt a házunk, a mellékhelyiség ablakát már nem is tudtuk kinyitni, mert odáig ért a hó. Végül térdig érő hóban gyalog indultam el otthonról, még a Margit hídon is átbaktattam, ott tudtam csak felszállni egy buszra, amivel eljutottam a Szabadság térre – emlékezett a Lokálnak a színművész.

Nagy Feró, Halfesztivál sajtótájékoztató (Fotó: Máté Krisztián)

Nagy Feró, Halfesztivál sajtótájékoztató /Fotó: Máté Krisztián

Nagy Feró is jól emlékszik ezekre a napokra: január 12-én, egy hétfői napon alig jutott el hazulról az Egyetemi Színpadra.

– A Fiumei úton, akkori nevén Mező Imre úton laktam. A Hamlet próbájára kellett bemennem a színházba, ám nem járt semmi. Negyven percet gyalogoltam, mire elértem a Váci utca szomszédságában lévő épülethez, de állítom, azóta sem volt olyan tiszta Budapest levegője, mint akkor – mondta az énekes.

Pártai Lucia meteorológus is a „hó foglya volt”. Fél napig várt a vonatra egy vidéki vasútállomáson. A szakembert arról is kérdeztük: van-e valami magyarázat arra, hogy három évtizede nem esett ennyi hó Magyarországon?

– A légkör tulajdonságai olyanok, hogy nem feltétlenül esik a hó nagy hidegek esetén. Az tehát csak véletlen, hogy azóta nem fordultak elő méteres havazások az országban. Észak-Amerikában például gyakoriak, így nincs kizárva, hogy a következő „nagy havazásra” nem kell újabb harminc évet várnunk – magyarázta. Egyes időjósok szerint egyébként a hideg telek egyfajta ismétlődést mutatnak, nagyjából tízévente van igazán kemény hideg.

A mostani előrejelzések szerint péntektől jön egy kis enyhülés, nulla fok fölé kúszik a hőmérő higanyszála, de hétfőtől újabb mínuszok várhatók.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek