EUR: 330,80 Ft
CHF: 301,72 Ft
2019. december 06., péntek
Miklós

Egyéb XVII.kerület

Három éven belül sportcsarnoka lesz a kerületnek

A teljes beruházási költséget, hat és félmilliárd forintot biztosítja a kormány a kerületi multifunkciós csarnok megépítésére, sőt, a kabinet nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházásnak nyilvánította a projektet. A döntés a Magyar Közlöny múlt év végi számában jelent meg.

2012–2014 között Riz Levente polgármester országgyűlési képviselőként készítette elő a megállapodást a magyar kormánnyal, Orbán Viktor miniszterelnökkel a rákosmenti sport és rendezvénycsarnok felépítésének állami finanszírozásáról.


(fotó: Rákosmente önkormányzata)

A Népkert mellett, a Kaszáló utcánál épülhet meg a csarnok (fotó: Rákosmente önkormányzata)

− Ez a fejlesztés sokéves álom Rákosmentén. 1990 óta a különböző kerületi képviselő-testületek több határozatot is hoztak szükségességéről, de a megvalósítás végül elmaradt − összegzett a városrész vezetője a Facebookon. − A létesítmény hiánya egyértelmű: városrészünk demográfiai helyzete folyamatos növekedést mutat, megszakítás nélkül, évről évre növekszik a lakók száma, már közel kilencvenezren vagyunk. Az aktív korúak aránya budapesti viszonylatban kiemelkedően magas, egyre több a fiatal, többgyermekes család a kerületben, ugyanakkor a sportolásra, a szabadidő aktív eltöltésére korlátozottak a lehetőségek, iskolai tornatermeink 100 százalékos kihasználtsággal működnek, a fokozódó igényeket a jelenlegi infrastruktúra nem képes kielégíteni. 
A kerületben jelenleg 54 sportegyesület működik 23 sportágban, de az egyesületek közül csak öt rendelkezik kisebb sportlétesítménnyel, így egyes szakágak sportegyesületei mérkőzéseiket kénytelenek más kerületben lebonyolítani. A kelet-budapesti régióban és a környező agglomerációban a mai napig nincs olyan multifunkcionális sportcsarnok, amely mind a tömeg-, mind a versenysport igényeit kielégítené és egyúttal helyet biztosítana nagyobb közösségi rendezvényeknek.

(fotó: Rákosmente önkormányzata)

Átalakul a forgalmi rend is a környéken (fotó: Rákosmente önkormányzata)

Úgy fogalmazott, a külső megjelenésében is egyedi, ezerötszáz fix ülőhelyes, környezettudatos, megújuló energiával működő „zöld” épület Budapest ékessége lesz. Lehetőséget ad a rákosmenti iskoláknak, egyesületeknek a sportfoglalkozásokra, teret nyújt élvonalbeli sportesemények megrendezésére. A versenytér méreteinek köszönhetően számos sportág edzéseinek, versenyeinek szolgálhat helyszínül, illetve nemzetközi tornáknak, edzőtáboroknak adhat otthont. Otthonra lelhet az asztalitenisz, birkózás, dzsúdó, kézilabda, kosárlabda, futsal, floorball, röplabda, súlyemelés, torna és a vívás. A versenysportokon túl a multifunkcionális csarnok három részre osztva egyidejűleg alkalmas lesz iskolai diáksportra, egyesületek tömeg- és szabadidősport-programjaira.  A sportkomplexum lehetőséget biztosít egyéb közösségi, társasági jellegű rendezvények lebonyolítására is, többek között iskolai rendezvényekre, szalagavatókra, kiállításokra, koncertekre, konferenciákra, különböző vásárok megtartására.


(fotó: Rákosmente önkormányzata)

Jövőkép valamikor 2020-ból (fotó: Rákosmente önkormányzata)

A csarnok földszintjén tánc-, mászóterem boulder és alpin falakkal, edző-fitneszterem, tekepálya, vendéglátóhely épül. Wellness-szauna, sókamra, gőzkabin, masszázs is rendelkezésre áll majd. Az épület külső környezetében a tervek szerint tenisz-, streetball-, kis és nagy futballpályát, futókört hoznak létre, megépül a szükséges mennyiségű új parkolóhely, a Kaszáló utca és a Pesti út találkozását lámpás csomóponttá alakítják át. Az építési munkálatok várhatóan 2017 végén megkezdődnek, a befejezés dátuma 2019. május 31.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • A tehetségeket díjazták

  A tehetségeket díjazták

  November 22-én a Babits Mihály Kulturális Központ rendezvénytermében adta át Ács Rezső polgármester az idei…

 • Hajrá, Kék Tigrisek!

  Hajrá, Kék Tigrisek!

  Jó hír a tatabányai kézilabda kedvelőinek: a hazai ligában elverték a Budakalászt a Kék Tigrisek, és közben meglett az EHF Kupa csoportkörének sorsolása is.

 • Országos jelentőségű a Giro

  A rajt- és célvárosok – Budapest, Győr, Székesfehérvár és Nagykanizsa -, illetve a fővárosi kerületek vezetőinek tartott prezentációt a jövőre Budapestről induló Giro d’Italiáról a GiroHungary2020 csapata.