EUR: 331,09 Ft
CHF: 302,29 Ft
2019. december 08., vasárnap
Mária

Belföld

Hat év alatt ötödére esett vissza a MÁV hiteltartozása

Az állam segítségével és a vasúttársaság jó gazdálkodásával hat év alatt ötödére esett a MÁV hiteltartozása a Magyar Idők szerint.

A MÁV-csoport adóssága 2010 végén még csaknem 300 milliárd forint volt; a lap szerdai számában a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által is megerősített értesülésre hivatkozva azt írta, hogy ez az összeg a múlt év végére 64 milliárd forintra mérséklődött.


A minisztérium tájékoztatása szerint 2015-ben a MÁV-csoport az állammal közösen összesen 52 milliárd forint tartozást fizetett vissza. Az azt megelőző évben a törlesztések közül a legjelentősebb tétel egy 35 milliárdos kötvény volt, melyet az állam átvállalt. A teljes adósságcsökkenésnek csak a felét tette ki az állami szerepvállalás eredménye, a másik felét saját erőfeszítéseivel teremtette elő a MÁV-csoport.

Azt írták, a cég menedzsmentjének az volt a legnagyobb érdeme, hogy a működőképesség fenntartása mellett, a hatékonyság növelésével csökkentették a cég adósságát.

A lap arra emlékeztet, hogy a szocialista kormányok idején a vasúttársaság hatalmas adósságokat halmozott fel. A mérlegadatok szerint a MÁV-nak és leányvállalatainak a konszolidált adósságállománya 1995 és 2008 között, 13 év alatt 768 milliárd forintra nőtt. A vállalatcsoport vagyonvesztése ez idő alatt meghaladta a 2 ezer milliárd forintot.

Kapcsolódó Cikkek