2019. december 09., hétfő
Natália

Egyéb Kecskemét

Hazaköltözik az Ars Nova

Dr. Kiss Katalint, az Ars Nova Énekegyüttes vezetőjét, alapító karnagyát kérdeztük az idei terveiről. Az interjúból megtudhatjuk, miért költözik Kecskemétre az énekegyüttes.

– Már megszoktuk, hogy mindig valami újszerűvel rukkolnak elő, idén mire számíthatunk?
A kórustagok élethelyzete az elmúlt 26 évben sok változást kényszerített ki az együttes próbahelyszíneinek megválasztásában. Az elmúlt években a társaság fele budapesti, másik fele kecskeméti lett. A próbák is kétlakiak voltak. Most úgy alakul a helyzet, hogy több kecskeméti szeretne csatlakozni hozzánk, így az arányok arra ösztönöznek, hogy a próbáinkat a jövőben Kecskeméten tartsuk.


– Mi lesz a budapestiekkel?
– Ők továbbra is vállalják a leutazást a kéthetente tartandó szombat délelőtti próbákra. Szerencsére nagyon mobilisak, lelkesek és profik.

– Mire számít a változástól?
– Remélem, hogy olyan kecskeméti énekesek, akik már régen nagyon szerettek volna az Ars Novában énekelni, de nem tudták vállalni az utazgatással járó kényelmetlenségeket, most végre ránk találnak. Szeretettel várjuk a képzett hangú, kóruséneklési gyakorlattal rendelkező, kottaolvasó, a magas kultúra iránt elkötelezett énekeseket, akik az [email protected] e-mailen jelentkezhetnek. Január 21-én kezdjük a próbákat.


– Hol halljuk először az Ars Novát?
– Március 15-én már egy nagyobb együttessel adunk hangversenyt a Városházán Kodály Zoltán halálának 50. és a Városháza épületének 120. évfordulója alkalmából.

Számos díjjal büszkélkedhetnek

Az Ars Nova együttes 1996 óta 13 nemzetközi versenyen vett részt, és kategóriájukban mindegyiken első díjat kaptak. Hét alkalommal pedig az összes kategória legjobbjai között is elvitték a pálmát, azaz elnyerték a Nagydíjat (Ankara 1996, Tours 1997, Zwickau, 1998, Maribor 1998, Budapest 1999, Verona 2013, Budapest 2013). Világsikerüket 2008-ban a Grazban megrendezett 5. Kórusolimpián érték el: két aranyéremmel és olimpiai bajnoki trófeával tértek haza, amit 2014 nyarán megismételtek Rigában, a 7. World Choir Games kórusvilágversenyen.

Kapcsolódó Cikkek