EUR: 329,44 Ft
CHF: 301,04 Ft
2019. december 14., szombat
Szilárda

Külföld

Házkutatás: támadásra készültek rendőrök és menedékkérők ellen

Házkutatásokat tartottak szerdán Németországban egy feltételezett szélsőjobboldali csoport tagjainál, akik a gyanú szerint fegyveres támadásra készültek rendőrök, menedékkérők és zsidó vallású emberek ellen.

A szövetségi legfőbb ügyészség közleménye szerint mintegy kétszáz rendőr bevetésével országszerte 12 lakást kutattak át. Az eljárás hét ember ellen irányul, közülük hatot azzal gyanúsítanak, hogy közösségi portálokon szervezkedve létrehoztak egy szélsőjobboldali csoportot, és 2016 tavasza óta fegyveres támadásokat terveztek. A súlyos, állam elleni bűncselekmények ügyében illetékes ügyészség szerint a hetedik gyanúsított eszközök, felszerelések beszerzésében támogatta a csoportot.


A házkutatások célja a csoport felépítésére és az esetlegesen tervezett támadásokra vonatkozó további bizonyítékok begyűjtése volt – áll a közleményben, amely szerint egyelőre nem tártak fel konkrét merénylet tervezésére utaló adatokat.

A razziák után Frauke Köhler, a legfőbb ügyészség szóvivője elmondta, hogy lefoglaltak több fegyvert és nagyszámú lőszert, valamint robbanóanyagokat, és őrizetbe vettek két embert.


Német hírportálok szerint a csoport a Reichsbürger (birodalmi polgárok) nevű revizionista mozgalomhoz sorolható. Frauke Köhler ezzel kapcsolatban azt mondta, még nem tudni pontosan, hogy a csoport milyen elveket követ, de “bizonyos ideológiai rokonság kétségkívül felfedezhető” a Reichsbürger mozgalommal.

A mozgalom a húszas, harmincas évek Németországának folytonosságát vallja, és nem ismeri el a mai Németországot, így a rendőrségtől az adóhivatalig tagadja valamennyi állami intézmény legitimitását. Szakértők szerint lazán szervezett és ideológiailag nem teljesen egységes, a szélsőséges szubkultúra egyes csoportosulásai az első világháború előtti, mások a második világháború előtti német határokat ismerik el. Jellemző a demokratikus berendezkedés elutasítása és a holokauszt tagadása. A mozgalomnak országszerte néhány száz követője lehet.

Egyikük tavaly októberben lelőtt egy rendőrt Bajorországban, a biztonsági hatóságok azóta fokozottan szemmel tartják a mozgalom tagjait.

Kapcsolódó Cikkek

 • Nem jár rosszul a Brexittel Nagy-Britannia

  Nem jár rosszul a Brexittel Nagy-Britannia

  Boris Johnson elsöprő győzelme után szinte biztosra vehető, hogy a britek kilépnek az Európai Unióból (EU). A Brexitnek köszönhetően sok területen visszakaphatja az önállóságát Nagy-Britannia, a 2016-os népszavazást megelőző, gazdasági összeomlást vizionáló várakozások pedig várhatóan nem igazolódnak be – írta a XXI.

 • Sok kérdésben szövetséges Magyarország és Horvátország

  Sok kérdésben szövetséges Magyarország és Horvátország

  Magyarország és Horvátország sok stratégiai kérdésben szövetséges, sok fontos kihívást szinte azonosan ítél meg, jelentős kérdésekben egymásra vannak utalva és gazdasági együttműködésük is szoros – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

 • Íme Soros szervezeteinek legújabb akciója

  Íme Soros szervezeteinek legújabb akciója

  A napokban hívta fel egy amerikai internetes oldalon a magyar felmenőkkel rendelkező Ernest Istook újságíró arra a figyelmet, hogy Magyarországgal szemben a deep state, tehát a hálózati jelleggel működő duális háttérhatalom aktivizálódott az elmúlt időszakban. Ennek kapcsán a szerző felhívja arra a figyelmet, hogy Soros György hálózata egy politikai nyomásgyakorló csoportot hívott életre 2018 tavaszán Transatlantic Democracy Working Group (TDWG) néven, amely egyfajta munkacsoportként működik, és az Egyesült Államok volt kormánytisztviselői, nemzetbiztonsági és más illusztrisnak tekintett szakértők alkotják – írja a Századvég Alapítvány a közleményében.