2019. december 14., szombat
Szilárda

Egyéb

Így csökkenthetjük a továbbtanulás költségét

Idén több mint százezer diák számára nyitott még a kérdés, melyik felsőoktatási intézménybe jelentkezzen. A továbbtanulás – még az államilag finanszírozott képzéseken is – pluszterhet ró a családokra, ezért jó tudni, mivel lehet csökkenteni a havi költségeket, hogy a tudáson ne kelljen spórolni.

Hatalmas különbség van a lakóhelyén államilag finanszírozott képzésen tanuló, a családdal együtt élő hallgatók és az önköltséges képzésben részt vevő, albérletben lakó hallgatók havi költségei között, a felsőfokú tanulmányok azonban minden esetben többletterhet jelentenek a családoknak. Érdemes azonban minden lehetőséget megragadni a kiadások csökkentésére, hiszen a diploma még mindig az egyik legjobb, sokszorosan megtérülő befektetés: a versenyszférában átlagosan havi bruttó 300 ezer forinttal, az állami és nonprofit szférában pedig átlagosan 120-130 ezer forinttal keresnek többet az egyetemi végzettségűek azoknál, akiknek csak gimnáziumi érettségijük van.


A HÖOK 2013-as felmérése szerint az egyetemisták havonta átlagosan 60 ezer forintot költenek utazásra, kollégiumra vagy albérletre, élelmiszerre, bulizásra, könyvtárra és fénymásolásra. A legnagyobb kiadást – átlagosan a tanulmányi költségek harmadát – a tandíj jelenti, ezért igencsak megéri alaposan felkészülni a felvételire. Arra is van lehetőség, hogy a könyveket, jegyzeteket ingyenesen, online formában érjék el a hallgatók. Az Akadémiai Kiadó www.vilagraszolo.com oldalán megtalálhatók a gazdasági felsőoktatásban leginkább használt szakkönyvek és jegyzetek olvasható és szerkeszthető digitális formában.

– A január 31-ig ingyenesen, ezt követően minimális, csupán néhány ezer forintos előfizetéssel elérhető szolgáltatásunkon keresztül több mint 70 mű áll rendelkezésre, amelyeket nemcsak olvasni lehet, de saját jegyzeteket, bejegyzéseket is lehet készíteni és nyomtatni – mondta el dr. Réffy Balázs, az Akadémiai Kiadó igazgatója. – Érdemes figyelni a frissítéseket is, mert hétről hétre folyamatosan bővül a digitális formában elérhető szakkönyvek kínálata. Így a tudáson biztosan nem kell spórolniuk a leendő és a már vizsgákra készülő hallgatóknak.


Kapcsolódó Cikkek

 • Vadvilág a Kárpát utcában

  Vadvilág a Kárpát utcában

  Igazán látványos kiállítás nyílt a RaM Művelődési Központban. Vadvilág Magyar Természetfotósok Egyesületének tárlatán a Magyarországon élő állatokat, virágokat, a természet apró csodáit, magyarországi vad tájakat tár a néző felé.

 • Kiszabadult a Mikulás!

  Több mint 260 cserkész érkezett az ország több pontjáról a Templom úti templomkertben megrendezett Szolnoki Mikulás Csatára. A csapatok kötélhúzáson, számháborún és kő-papír-ollón is összemérhették tudásukat, a fő program azonban a fogságba esett Mikulás kiszabadítása volt, akit gonosz földönkívüli lények ejtettek rabul.

 • Nevezz és nyerj a Csarnok Kupán!

  Nevezz és nyerj a Csarnok Kupán!

  A 39 éves múlttal rendelkező Csarnok Kupa a térség egyik kiemelkedő téli teremlabdarúgó tornája, mely az elmúlt években nemzetközi eseménnyé nőtte ki magát.
  Az MLSZ Zala Megyei Igazgatóságának szakmai partnerségével rendezett tornára három kategóriában – Öregfiúk 2. (45+), Öregfiúk 1. (34+), Felnőttek – lehet nevezni.