EUR: 330,80 Ft
CHF: 301,78 Ft
2019. december 06., péntek
Miklós

Egyéb X.kerület XVII.kerület XVIII.kerület XIX.kerület XX.kerület XXIII.kerület

Így nem szakad ránk fél év múlva a vakolat * Újévi fogadalmak

Vajon megfelelő a lakás vízszigetelése? Hol találhatunk megbízható mesterembereket a lakásfelújításhoz? Spórolhatunk a tető korszerűsítésével? Ha tavaszi felújításról álmodozunk, nem árt betartani az ezzel kapcsolatos újévi fogadalmainkat.

Összeszedtük azokat a kérdéseket, amelyeket a lehető legkorábban el kell kezdeni megválaszolni, ha nem akarjuk, hogy fél-egy év múlva ránk szakadjon a vakolat.


Szélvédőbe repülő cserepek

Lehet, hogy úgy gondoljuk, még kicsit odébb van a tavaszi ház- és lakásfelújítási láz, de már most érdemes egy unalmas hideg téli estén megtervezni a munkálatokat. Menjünk végig a lakáson, és jegyezzük fel azokat a pontokat, ahol kicsit kilóg a vezeték, beázott a fal vagy rossz a szigetelés. Ne feledkezzünk meg a tetőszerkezetről sem! Ha a padláson beázásra utaló nyomokat találunk, nincs mese, hívjunk szakembert. A rosszul megépített vagy meglazult tetőszerkezet egy hevesebb tavaszi vihar során komolyan megrongálódhat, és ki szeretne korán reggel, munkába menet arra eszmélni, hogy a tetőcserepei az autója szélvédőjén landoltak?


Mekk mesterek kíméljenek!

Ha már addig eljutottunk a tervezésben, hogy mit akarunk megjavítani, felújítani, azt is el kell döntenünk, kire bízzuk a munkát. Kőművesből, burkolóból, építésvezetőből is egyaránt találhatunk profit és kétbalkezes szakit. Ezt egy mintamunka, referencia bekérésével könnyen eldönthetjük, de minden esetben győződjünk meg róla, hogy a szakember, vállalat céges adatai online is megtalálhatók, hogy probléma esetén tudjunk kihez fordulni. A tetőn elvégzendő munkálatokhoz mindenképpen keressünk egy jól képzett rendszermestert vagy tetőfedőt, aki nemcsak a cserepeket, de a tetőfóliát és a többi tartozékot is időtállóan és szakszerűen fel tudja szerelni.

Röpködnek a tízezrek

Akármilyen átgondolt és részletes költségvetést is készítünk, biztosak lehetünk benne, hogy beeshetnek nem várt extra kiadások is (például további tartozékok szükségessége vagy véletlenül összetört szerelvények pótlása). Számoljunk ezért minden várható kiadásra plusz 10 százalékot! Így ha egy részmunka árát 100 ezer forintra becsüljük, de az végül mégis 110-re jön ki, akkor sem fogunk kétségbe esni.

Van, amin nem érdemes spórolni

A Bramac Construma szakvásáron végzett kutatásból kiderült, hogy laikus építtetőként legkevésbé az alapozáson, a vízszigetelésen és a hőszigetelésen spórolunk, a tető és tetőtér kialakítása, a burkolás és a villanyszerelés során viszont már szeretnénk a pénztárcánkat kímélni. Konzultálunk a szakemberekkel, utána pedig házi barkácsmódszerekkel nekiállunk azokat megoldani. Pedig ezek a legérzékenyebb területek. A villanyszerelés kifejezetten veszélyes munka, a tetőn pedig később nagyon sok múlik. Ez az a házrész, amely az egész otthonunkat megvédi a hidegtől, melegtől, beázástól. Ráadásul ha a szigetelésre is odafigyelünk, akkor hosszú távon annyi energiát spórolhatunk meg, ami később már anyagi előnyöket is jelenthet. A házfelújítással, építkezéssel kapcsolatban tehát érdemes időben, akár már az új év kezdetén elkezdeni a tervezést, a végeredmény és a ráfordítások tekintetében pedig hosszú távban gondolkozni!

Kapcsolódó Cikkek

 • A tehetségeket díjazták

  A tehetségeket díjazták

  November 22-én a Babits Mihály Kulturális Központ rendezvénytermében adta át Ács Rezső polgármester az idei…

 • Hajrá, Kék Tigrisek!

  Hajrá, Kék Tigrisek!

  Jó hír a tatabányai kézilabda kedvelőinek: a hazai ligában elverték a Budakalászt a Kék Tigrisek, és közben meglett az EHF Kupa csoportkörének sorsolása is.

 • Országos jelentőségű a Giro

  A rajt- és célvárosok – Budapest, Győr, Székesfehérvár és Nagykanizsa -, illetve a fővárosi kerületek vezetőinek tartott prezentációt a jövőre Budapestről induló Giro d’Italiáról a GiroHungary2020 csapata.