EUR: 331,09 Ft
CHF: 302,29 Ft
2019. december 07., szombat
Ambrus

Extra Sopron

Így segítenek a rászorulókon a hidegben

A hideg téli időjárásban még nagyobb feladat hárul a Soproni Hajléktalan Ellátó Intézet munkatársaira. Az intézmény azonban egész évben kiemelt figyelmet fordít a fedél nélküliek megsegítésére.

– Intézményünk célja, hogy a fedél nélkülieket egyéni szükségleteikhez igazodóan, az ehhez rendelkezésre álló intézményi eszközökkel, a szociális munka eszközeivel és módszereivel a lehető legsokoldalúbb módon segítse. Személyes gondoskodást nyújtó szociális alapszolgáltatásaink a rászorultak részére a nappali melegedőben érhetők el, ahol napközben megpihenhetnek, valamint mosásra, tisztálkodásra, szabadidős tevékenységek igénybevételére van lehetőség. Népkonyhai szolgáltatásunk naponta egy adag meleg egytálételt biztosít az arra rászoruló személyeknek – kezdte Kunstár Ágnes.


A fedél nélkülieket "mini" könyvtár is várja. Fotó: Kóczán Bálint

A fedél nélkülieket “mini” könyvtár is várja
Fotó: Kóczán Bálint

A Soproni Szociális Intézmény Hajléktalanokat Ellátó Intézet vezetője hozzátette, utcai szociális szolgálatuk munkatársai az intézményes ellátással szemben bizalmatlan egyéneket vagy csoportokat a közterületen keresik fel állapotukhoz igazodó rendszerességgel. – Kollégáim helyben biztosítják a szociális és mentális, illetve a hideg elleni védekezést elősegítő nélkülözhetetlen segítséget. A kihűlés kockázatának csökkentése érdekében ez télen például takarót, pokrócot, hálózsákot, forró teát, adott esetben meleg ruhát, konzerv élelmiszert, gyertyát jelent. Feladatuk továbbá a kliensek tájékoztatása az intézményünk által nyújtott szolgáltatásokról, így többek között az éjszakai pihenés lehetőségének felajánlására is sor kerül.

A népkonyhai szolgáltatásban naponta egy adag meleg egytálételt biztosítanak Fotó: SSZI Hajléktalanokat Ellátó Intézet

A népkonyhai szolgáltatásban naponta egy adag meleg egytálételt biztosítanak
Fotó: SSZI Hajléktalanokat Ellátó Intézet

Átmeneti elhelyezést jelenleg két, különböző formában biztosítanak. A hajléktalanok éjjeli menedékhelye napi igénybevételű, éjszakai pihenést és tisztálkodást biztosító térítésmentes ellátás, télen nők és férfiak részére egyaránt. A fedél nélküliek átmeneti szállása megállapodás alapján, térítési díj megfizetése mellett folyamatosan, ám határozott időtartamban vehető igénybe.
– A téli időszak minden szakmai egységünkben fokozott odafigyelést igényel, hiszen a hideg idő beálltával nő az igénybevétel, gyakrabban fordulnak elő konfliktusok. Képzett és tapasztalt kollégáim erőteljes hangsúlyt fektetnek a problémák megelőzésére, és intézményes keretek között, a körülményeknek megfelelő emberséggel kezelik a helyzeteket – fejtette ki az intézetvezető.
Szerencsére a rászorulókat egyre többen segítik. – Ha valaki szeretne segíteni, de nem tudja, mit vagy hogyan, hozzánk is fordulhat kérdésével. Az alkalomszerű adományozásra rengeteg csodás példa van, az ünnepekkor sok magánember, baráti társaság vagy civil szervezet tárgyi, dologi felajánlását juttatta el célirányosan. A rendszeres segítségre jó példa a nálunk önkéntes munkát vállaló fodrász szakember, aki sokaknak ápolt frizurát biztosított több mint egy éven át – zárta Kunstár Ágnes.


Így segíthet a rászorulókon
Ha az utcán rossz állapotban lévő hajléktalan embert lát, ne menjen el mellette, hívjon segítséget, mentőt. Ez nemcsak a téli hidegben, hanem a nyári forróságban is állampolgári kötelesség. Az odafigyelés életet menthet.

 

Hajléktalanok Sopronban
Sopronban jelenleg körülbelül 100 fő regisztrált hajléktalan él, az aktív igénybevevő ennél jelenleg kevesebb. Pontos adatot nehéz mondani, hiszen az igénybevétel akár naponta változhat.

Kapcsolódó Cikkek

 • Visszatér a színpadra Demjén Ferenc

  Visszatér a színpadra Demjén Ferenc

  Egy év kényszerpihenő után december végi nagy koncertjén tér vissza a színpadra Demjén Ferenc. A 72 éves énekes napról-napra jobban van, a mozgás sem jelent neki gondot, és az elmúlt hónapok történéseire is tisztán emlékszik.

 • Megegyezett L.L. Junior és Csilla

  Megegyezett L.L. Junior és Csilla

  L.L. Junior tegnap közleménybe tudatta a nyilvánossággal, sikerült megegyezniük volt párjával kisfiúk, a hatéves Lacika felügyeletéről.

 • Lefestette magát Gelencsér Timi

  Lefestette magát Gelencsér Timi

  Új szerepben próbálhatta ki magát a TV2 Catch versenyzője, Gelencsér Tímea. A 2016-os Miss World Hungary győztese Borbás Edina legújabb könyvének, A Szeráj borítóján látható a főhősnő, Szófia szerepébe.