2019. december 11., szerda
Árpád, Árpádina

Külföld

Iraki katonák teljesen felszabadították a moszuli egyetemet

Az iraki biztonsági erők teljesen kisöpörték a moszuli egyetemről az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet terroristáit, ami jelentős előrelépés az iraki nagyváros felszabadítására indított átfogó hadműveletben – jelentette be vasárnap az iraki hadsereg.

Szabáh an-Numan, a hadsereg terrorellenes egységének szóvivője elmondta, hogy a katonák teljesen felszabadították az egyetemet, de még átfésülik az épületegyüttest az esetleg bujkáló iszlamista fegyveresek után kutatva. Az egyetemi épületek többségében a terroristák pokolgépeket rejtettek el, ezért a katonáknak óvatosnak kell lenniük – tette hozzá.


A katonák pénteken hatoltak be a Tigris folyó keleti partján fekvő egyetemi komplexumban, és már másnapra visszafoglalták a felét az iszlamistáktól, holott azok heves ellenállást tanúsítottak, orvlövészeket és aknagránátokat vetettek be, lassítandó a katonák előrenyomulását.

A moszuli egyetemet korábban térségbeli főhadiszállásaként használta az Iszlám Állam. Az iraki kormányerők azt gyanítják, hogy a terroristák a létesítmény laboratóriumában vegyi fegyvereket állítottak elő.

Moszult 2014-ben rohanta le az Iszlám Állam, gyakorlatilag megfutamítva a kormánycsapatokat. A bagdadi vezetés tavaly októberben indította meg a hadműveletet az egykor az ország második legnépesebb településének számító város felszabadítására.

Az iraki erők közel kerültek ahhoz, hogy teljes ellenőrzésük alá vonják a folyótól keletre fekvő városrészt, vagyis az IÁ által ellenőrzött utolsó nagyváros felét. Csak ezután kezdődhet meg a város nyugati felének felszabadítása, amely egyelőre teljes egészében az iszlamisták kezén van.

Kapcsolódó Cikkek