2019. december 08., vasárnap
Mária

Egyéb Békéscsaba

Ismerjük meg a keresztény művészet értékeit!

A Munkácsy Mihály Múzeum is új tárlattal készült a Magyar Kultúra Napja alkalmából: Békés megye kincsestára – Védett egyházi kincseink címmel nyílt kiállítás január 22-én.

A múzeum 2013 óta rendszeresen készül egy nagyobb attrakcióval ebben az időszakban. A fő szempont minden esetben az volt, hogy a tematika valamilyen szempontból Békés megyéhez kötődjön. Ez a koncepció talán idén sikerült a legjobban – árulta el a kiállítás megnyitóján Ando György múzeumigazgató. Hiszen idén Békéscsaba, Békés megye kincseit, védett műtárgyait tekinthetik meg a látogatók. Ez a tárlat azért is különleges, mert a kiállítóteret négy részre osztották, így a magyarországi evangélikus, katolikus, református és román ortodox egyház is önálló anyaggal képviselteti magát.


– A keresztény kultúra évszázadokon keresztül meghatározó, időnként kizárólagos történelem- és társadalomformáló szerepet játszott a magyarság életében. A magyarországi egyházak által létrehozott kulturális javak olyan kiemelkedő esztétikai, történelmi értékeket képviselnek, amelyek nem hagyhatók figyelmen kívül. Mai műemlékeinknek legalább a fele például egyházi épület – emelte ki megnyitó beszédében Kiss Tibor, Békéscsaba alpolgármestere. Ezért fontos, hogy kiemelt figyelmet kapjanak.

Kapcsolódó Cikkek

 • A tehetségeket díjazták

  A tehetségeket díjazták

  November 22-én a Babits Mihály Kulturális Központ rendezvénytermében adta át Ács Rezső polgármester az idei…

 • Hajrá, Kék Tigrisek!

  Hajrá, Kék Tigrisek!

  Jó hír a tatabányai kézilabda kedvelőinek: a hazai ligában elverték a Budakalászt a Kék Tigrisek, és közben meglett az EHF Kupa csoportkörének sorsolása is.

 • Országos jelentőségű a Giro

  A rajt- és célvárosok – Budapest, Győr, Székesfehérvár és Nagykanizsa -, illetve a fővárosi kerületek vezetőinek tartott prezentációt a jövőre Budapestről induló Giro d’Italiáról a GiroHungary2020 csapata.