EUR: 329,43 Ft
CHF: 299,37 Ft
2019. december 13., péntek
Luca, Otília

Egyéb Kecskemét

Itt az avar korban is volt élet!

Egy szarmata füstölőműhely és egy gyönyörűen megmunkált avar kisszíjvég is előkerült az M5-ös autópálya kecskeméti szakasza mentén folyó ásatások során. A területen kemencékre, méhkas alakú tárolóvermekre és nagy méretű kutakra is rábukkantak a szakemberek.

Az északi elkerülő nyomvonalának és a hetényi pihenő új helyének építése során az M5-ös autópálya két oldalán új területeken kezdték meg a feltárási munkálatokat a régészek.


– A nyugati részen egy II–IV. századi szarmata település feltárása kezdődött meg, illetve a keleti szakaszon legnagyobb meglepetésünkre nem szarmaták, hanem VIII. századi avarok települése került napvilágra – mondta Wilhelm Gábor, a Kecskeméti Katona József Múzeum régésze.

MTI Fotó: Ujvári Sándor

Egy aprólékosan megmunkált bronz szíjvég MTI Fotó: Ujvári Sándor

 

Legfrissebb felfedezésük egy késő avarkori kisszíjvég a VIII. század legvégéről, a IX. század elejéről. Mellette rengeteg kovácsmesterségre utaló hely, kovácssalak és olvadék is napvilágra került. A szarmata településen fibulákat és római pénzeket is találtak, illetve egy füstölőműhelyt, élelemtároló vermeket és nagyobb számban kutakat fedeztek fel a kecskeméti régészek. Jóval jelentősebb élet volt a térségben az avar korban, mint azt a szakemberek korábban feltételezték.

Kecskemét, 2017. január 5. Wilhelm Gábor vezető régész egy a 3-4. század fordulójáról származó, korongolt szarmata kerámiaedényt mutat a kecskeméti északi elkerülő út folytatásaként épülő autópálya tervezett pihenőterületén végzett régészeti feltáráson 2017. január 5-én. A Katona József Múzeum régészei Wilhelm Gábor vezetésével az M5-ös autópálya keleti oldalán egy avar kori, a nyugati oldalán egy szarmata település maradványait találták meg. A feltárások azt mutatják, hogy jóval jelentősebb élet volt a térségben az avar korban, mint azt a szakemberek korábban feltételezték. MTI Fotó: Ujvári Sándor

Wilhelm Gábor vezető régész egy a 3-4. század fordulójáról származó, korongolt szarmata kerámiaedényt tart a kezében MTI Fotó: Ujvári Sándor

Az autópálya másik oldalán a harcos belső-ázsiai avar nép VII-VIII. századi vasművességére utaló leleteket is találtak a régészek.

A munkák várhatóan február végén, március elején fejeződnek be ezen a területen. Wilhelm Gábor szerint addig még gazdag leletanyagra bukkanhatnak a föld mélyéből.

Kapcsolódó Cikkek

 • Vadvilág a Kárpát utcában

  Vadvilág a Kárpát utcában

  Igazán látványos kiállítás nyílt a RaM Művelődési Központban. Vadvilág Magyar Természetfotósok Egyesületének tárlatán a Magyarországon élő állatokat, virágokat, a természet apró csodáit, magyarországi vad tájakat tár a néző felé.

 • Kiszabadult a Mikulás!

  Több mint 260 cserkész érkezett az ország több pontjáról a Templom úti templomkertben megrendezett Szolnoki Mikulás Csatára. A csapatok kötélhúzáson, számháborún és kő-papír-ollón is összemérhették tudásukat, a fő program azonban a fogságba esett Mikulás kiszabadítása volt, akit gonosz földönkívüli lények ejtettek rabul.

 • Nevezz és nyerj a Csarnok Kupán!

  Nevezz és nyerj a Csarnok Kupán!

  A 39 éves múlttal rendelkező Csarnok Kupa a térség egyik kiemelkedő téli teremlabdarúgó tornája, mely az elmúlt években nemzetközi eseménnyé nőtte ki magát.
  Az MLSZ Zala Megyei Igazgatóságának szakmai partnerségével rendezett tornára három kategóriában – Öregfiúk 2. (45+), Öregfiúk 1. (34+), Felnőttek – lehet nevezni.