2019. december 11., szerda
Árpád, Árpádina

Egyéb Veszprém

Itthon tartanák a helyi munkaerőt a veszprémi éttermek

Mivel az éttermi vendéglátás bizonyos termékeinek áfája 2017-től jelentősen csökkent, és a helyi pincérek nagy része is külföld felé kacsintgat, szervizdíjat vezet be a veszprémi vendéglátás krémje – ennek teljes egészét a dolgozóik közt osztják szét.

Ettől az évtől kezdve – az azt már korábban bevezető Villa Medici mellett – Veszprémben már ötre emelkedik azon éttermek és vendéglátóhelyek száma, amelyek bevezetik a szervizdíjat: a Betekints Wellness és Konferencia Hotel és Étterem, a Gizella Hotel és Étterem, a Chianti Étterem és az Oliva Hotel és Étterem. A négy vendéglátóhely úgy véli, ez, valamint a kötelező minimálbér-emelés miatt a 2017-es év a legmegfelelőbb időpont arra, hogy az országban egyre több helyen, a fővárosi szegmensben szinte már általánosan elterjedt szervizdíjat bevezessék. Ez pedig nem jelent feltétlenül áremelkedést.


Mészáros Zoltán, az Oliva étterem tulajdonosa (fotó: Domján Attila)

Mészáros Zoltán, az Oliva étterem tulajdonosa (fotó: Domján Attila)

Mészáros Zoltán, az Oliva Hotel és Étterem tulajdonosa példaként elmondta, a kötelező minimálbér-emelés 2017-ben négymillió forint többletkiadást jelent számukra. Kiemelte azt is, hogy az Oliva Étteremben idén nem emelnek árat. – Nem világvége, ami történik, de Veszprémet is elérte, és egyre érzékenyebben érinti a szakképzett munkaerő külföldi munkavállalásának problémája. Városunkban országosan elismerten és köztudottan átlag feletti a vendéglátás és az éttermek színvonala. Ebben a helyzetben a szakképzett munkaerő megtartása miatt is arra jutottunk, hogy megpróbáljuk csökkenteni a bérszínvonalban meglévő különbséget a hazai és a nyugati vendéglátás között – nyilatkozta.

Kapcsolódó Cikkek