EUR: 329,44 Ft
CHF: 301,04 Ft
2019. december 14., szombat
Szilárda

Belföld

Itthon vannak! Megérkezett az első két súlyos sérült Budapestre

Budapestre szállították vasárnap késő délután a veronai buszbaleset két súlyos sérültjét, akiket a Honvédkórházban kezelnek.

A budapesti Honvédkórház vasárnap 18 órakor fogadta a szerencsétlenség először Budapestre érkező két súlyos sérültjét, akiket repülővel hoztak Olaszországból Budapestre, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre, majd onnan mentőhelikopterrel vitték őket a Honvédkórházba.


Tamás Róbert, a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ igazgatója elmondta, a két sérült másod- és harmadfokú égési sérülésekkel érkezett. A kórházba érkezett első két sérült, 50-60 év közötti férfi és nő, állapota stabil – közölte az intézményvezető megjegyezve, hogy a testi és főleg lelki sérüléseik kezelése hosszú ideig tarthat.

A Honvédkórház igazgatója közölte továbbá, hogy a baleset harmadik, Budapestre mentőautóval tartó súlyos sérültje is átlépte az országhatárt és várhatóan vasárnap este 8 óra után érkezik az intézményükbe.


A szerencsétlenség negyedik mozgatható súlyos sérültje a korábbi tájékoztatással ellentétben mégsem mentőautóval, hanem szintén légi úton érkezik majd, várhatóan a hétfő délelőtti órákban.

A négy súlyos sérült mellett két utast válságos állapotban kezelnek egy veronai kórházban, akik egyelőre nem szállíthatók, a baleset könnyebb sérültjei viszont már elhagyhatták Olaszországot.

Az áldozatok és a válságos állapotban lévő utasok azonosítása napokat vehet igénybe az olasz hatóságok tájékoztatása szerint.

Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója megerősítette, a buszon összesen 56 ember utazott, 43 fiatalkorú, diák és 13 felnőtt, köztük a 2 sofőr. A 16 elhunyt közül 11 diák, 5 felnőtt. Van továbbá 6 súlyos sérült, közülük 2 nem szállítható.

Az OMSZ négy földi és egy légi mentőcsapattal, mintegy 20 fővel vett részt a helyszínen a sérültek ellátásában.
Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere arra kérte az iskolákat: a hétfői nemzeti gyásznapot a tanárok kezdjék azzal, hogy megpróbálják megbeszélni a diákokkal a történteket. Kiemelte, megvizsgálják a jogszabályokat abból a szempontból, hogy megfelelően garantálják-e az iskolán kívüli programok biztonságát.

Adányi László, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat katasztrófavédelmi programvezetője még Olaszországból nyilatkozva az M1 aktuális csatornának azt mondta, hosszú pszichológiai utókezelést kapnak a péntek éjjeli veronai busztragédia túlélői a poszttraumás stressz kivédése érdekében. A Katolikus Karitász az MTI-hez napközben eljuttatott közleményében szintén azt jelezte, szakembereikkel bekapcsolódnak majd a hosszú távú pszichológiai és lelki segítségnyújtásba.

A kormány hétfőre nemzeti gyásznapot rendelt el, amelynek keretében a budapesti Kossuth téren félárbocra eresztik Magyarország lobogóját, egyes állami rendezvényeket lemondanak, és arra kérik a magánrendezvények szervezőit is, hogy a kegyeleti szempontoknak felelően járjanak el.

A nemzeti gyásznapon a nemzeti lobogó félárbocra engedésével egy időben a Budapesti Szent István-bazilika Szent István-harangja, Magyarország legnagyobb harangja is megkondul. Ez a harang csak a legnagyobb egyházi ünnepeken vagy különösen jelentős alkalmakkor szól.

A Szinyei Merse Pál Gimnázium előtt vasárnap estig számtalan mécsesest, továbbá fotókat és üzeneteket helyeztek el a tragédiára emlékezők, és hasonlóan fejezték ki részvétüket a siófoki Vak Bottyán János Általános Iskola előtt is, ahol az egyik áldozat tanult.

Kapcsolódó Cikkek