2017. november 19., vasárnap
Erzsébet

Belföld

Itthon vannak! Megérkezett az első két súlyos sérült Budapestre

Budapestre szállították vasárnap késő délután a veronai buszbaleset két súlyos sérültjét, akiket a Honvédkórházban kezelnek.

A budapesti Honvédkórház vasárnap 18 órakor fogadta a szerencsétlenség először Budapestre érkező két súlyos sérültjét, akiket repülővel hoztak Olaszországból Budapestre, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre, majd onnan mentőhelikopterrel vitték őket a Honvédkórházba.


Tamás Róbert, a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ igazgatója elmondta, a két sérült másod- és harmadfokú égési sérülésekkel érkezett. A kórházba érkezett első két sérült, 50-60 év közötti férfi és nő, állapota stabil – közölte az intézményvezető megjegyezve, hogy a testi és főleg lelki sérüléseik kezelése hosszú ideig tarthat.

A Honvédkórház igazgatója közölte továbbá, hogy a baleset harmadik, Budapestre mentőautóval tartó súlyos sérültje is átlépte az országhatárt és várhatóan vasárnap este 8 óra után érkezik az intézményükbe.


A szerencsétlenség negyedik mozgatható súlyos sérültje a korábbi tájékoztatással ellentétben mégsem mentőautóval, hanem szintén légi úton érkezik majd, várhatóan a hétfő délelőtti órákban.

A négy súlyos sérült mellett két utast válságos állapotban kezelnek egy veronai kórházban, akik egyelőre nem szállíthatók, a baleset könnyebb sérültjei viszont már elhagyhatták Olaszországot.

Az áldozatok és a válságos állapotban lévő utasok azonosítása napokat vehet igénybe az olasz hatóságok tájékoztatása szerint.

Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója megerősítette, a buszon összesen 56 ember utazott, 43 fiatalkorú, diák és 13 felnőtt, köztük a 2 sofőr. A 16 elhunyt közül 11 diák, 5 felnőtt. Van továbbá 6 súlyos sérült, közülük 2 nem szállítható.

Az OMSZ négy földi és egy légi mentőcsapattal, mintegy 20 fővel vett részt a helyszínen a sérültek ellátásában.
Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere arra kérte az iskolákat: a hétfői nemzeti gyásznapot a tanárok kezdjék azzal, hogy megpróbálják megbeszélni a diákokkal a történteket. Kiemelte, megvizsgálják a jogszabályokat abból a szempontból, hogy megfelelően garantálják-e az iskolán kívüli programok biztonságát.

Adányi László, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat katasztrófavédelmi programvezetője még Olaszországból nyilatkozva az M1 aktuális csatornának azt mondta, hosszú pszichológiai utókezelést kapnak a péntek éjjeli veronai busztragédia túlélői a poszttraumás stressz kivédése érdekében. A Katolikus Karitász az MTI-hez napközben eljuttatott közleményében szintén azt jelezte, szakembereikkel bekapcsolódnak majd a hosszú távú pszichológiai és lelki segítségnyújtásba.

A kormány hétfőre nemzeti gyásznapot rendelt el, amelynek keretében a budapesti Kossuth téren félárbocra eresztik Magyarország lobogóját, egyes állami rendezvényeket lemondanak, és arra kérik a magánrendezvények szervezőit is, hogy a kegyeleti szempontoknak felelően járjanak el.

A nemzeti gyásznapon a nemzeti lobogó félárbocra engedésével egy időben a Budapesti Szent István-bazilika Szent István-harangja, Magyarország legnagyobb harangja is megkondul. Ez a harang csak a legnagyobb egyházi ünnepeken vagy különösen jelentős alkalmakkor szól.

A Szinyei Merse Pál Gimnázium előtt vasárnap estig számtalan mécsesest, továbbá fotókat és üzeneteket helyeztek el a tragédiára emlékezők, és hasonlóan fejezték ki részvétüket a siófoki Vak Bottyán János Általános Iskola előtt is, ahol az egyik áldozat tanult.

Kapcsolódó Cikkek

 • A kaptárköveket óvják a Bükkben

  A kaptárköveket óvják a Bükkben

  A kaptárkövek megóvására koncentrál a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága (BNP), amely erre 180 millió forintot nyert uniós pályázaton – közölte a park az MTI-vel.

 • Eső, hó és napsütés is várható a jövő héten

  Eső, hó és napsütés is várható a jövő héten

  Változékony idő várható a jövő héten: többször is kisüthet a nap, de többfelé várható eső, havas eső, akár hózápor is, emellett a szél is erős lehet. A leghidegebb órákban többfelé lesznek mínuszok, s helyenként napközben is 5 fok alatti maximumok várhatók, de többfelé 10 foknál is melegebb lesz – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzéséből.

 • Új gént azonosítottak magyar tudósok egy ritka betegség hátterében

  Új gént azonosítottak magyar tudósok egy ritka betegség hátterében

  Új gént azonosítottak magyar tudósok egy ritka neurológiai betegség kialakulásának hátterében, ami több mint két évnyi kutatómunka eredménye – mondta Molnár Mária Judit, a Semmelweis Egyetem Genomikai Medicina és Ritka Betegségek Intézetének igazgatója az M1 aktuális csatornán vasárnap.