EUR: 331,09 Ft
CHF: 302,29 Ft
2019. december 07., szombat
Ambrus

Egyéb XIX.kerület

Japánba vágyik a kispesti duó

Londonban Czékus Eszter Kiss Szofival párban képviselte hazánkat a 2012-es olimpián. Rióban egyikük sem volt ott, Szofival szétváltak útjaik, Eszter 2015-től Czegle Fannival igyekezett kivívni a kvalifikációt a 2016-os játékokra, de végül lemaradtak az ötkarikás megmérettetésről. A cél mostantól Tokió.

Mondhatni, a 2012-es olimpia után egyedül maradtam, Szofival nem folytattuk a közös munkát, míg edzőnk, Szauder Gábor külföldön vállalt munkát – kezdte összefoglalni az elmúlt évek történéseit Czékus Eszter szinkronúszó, aki Londonban már belekóstolhatott az olimpia légkörébe.


czékus

Eszter szólóban is rajthoz állna a hazai rendezésű világbajnokságon

A motivációt is elvesztettem, de szólóban azért versenyeztem, ami viszont nem olimpiai szám. Aztán a 2015-ös, kazanyi vizes világbajnokság után vetődött fel az ötlet, hogy álljunk össze Czegle Fannival. A riói kvalifikáció volt a cél. Kevés volt az idő, de nagyon pozitívan értékeltük ezt az időszakot, mert nem sok kellett volna a brazíliai repülőjegyhez. Ebben a sportágban elengedhetetlen, hogy szubjektív, pontozásos sportág lévén, legalább két évvel az olimpia előtt már szem előtt legyünk, ismerjenek meg minket a bírók.

Bevallása szerint az idő rövidsége miatt nem lehet hiányérzete Rio miatt, de dolgozik benne a mi lett volna, ha érzés. Azonban inkább előre tekintenek, hiszen már a tavaly márciusi olimpiai kvalifikációs verseny után eldöntötték, megcélozzák a 2020-as játékokat.


London, 2012. augusztus 6. A magyar Czékus Eszter és Kiss Szofi a szabadprogramot mutatja be a 2012-es londoni nyári olimpia műúszásának páros versenyében a Vizesközpontban 2012. augusztus 6-án. A magyar duó a 21. helyen végzett, a döntőbe az első 12 pár került be. (MTI/EPA/Barbara Walton)

Eszter Kiss Szofival már járt olimpián (MTI/EPA/Barbara Walton)

Egyetlen hellyel maradtunk le az olimpiáról, 95 százalék az esélyünk a részvételre, ha ezt a négy évet végigdolgozzuk. Kicsit mégis kaotikus a helyzet, még az sem biztos, hogy hazai rendezésű világbajnokságon idén elindulhatunk. Úgy érzem, kapkodás zajlik, hogy valahogy felhozzák az úszás vagy a vízilabda szintjére a sportágunkat, de ez lehetetlen. Az eredményeink arra jogosítanának fel, hogy mi induljunk a vb-n, és igazán riválisunk sincs, de a szövetségi kapitány egy junior párost favorizál, ők viszont még nem tudtak legyőzni minket. Ez egyébként a mi malmunkra hajthatja  a vizet, mert tudjuk, hogy itthon sem hibázhatunk, és még nagyobb motivációval szállunk vízbe.

Nincs lazsálás

A páros kedd kivételével minden hétköznap reggel közel három órán át gyakorol a vízben, délután pedig másfél órás szárazföldi edzéssel készül, ehhez még szombat délelőtt jöhet egy másfél órás tréning.

Kispest a bázis
Nyárig az Alfa SC szinkronúszó-szakosztályában készültek a lányok, annak nyári megszűnése után is a XIX. kerületben tréningeznek. Eszter Ürömről, Fanni Budáról jár edzésre.

Kapcsolódó Cikkek

 • A tehetségeket díjazták

  A tehetségeket díjazták

  November 22-én a Babits Mihály Kulturális Központ rendezvénytermében adta át Ács Rezső polgármester az idei…

 • Hajrá, Kék Tigrisek!

  Hajrá, Kék Tigrisek!

  Jó hír a tatabányai kézilabda kedvelőinek: a hazai ligában elverték a Budakalászt a Kék Tigrisek, és közben meglett az EHF Kupa csoportkörének sorsolása is.

 • Országos jelentőségű a Giro

  A rajt- és célvárosok – Budapest, Győr, Székesfehérvár és Nagykanizsa -, illetve a fővárosi kerületek vezetőinek tartott prezentációt a jövőre Budapestről induló Giro d’Italiáról a GiroHungary2020 csapata.